FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastase: Planovi mađarske vlade su suludi

BUKUREŠT, 1. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Rumunjski premijer AdrianNastase je nazvao "suludim" planove mađarske vlade da ponudidržavljanstvo etničkim Mađarima koji žive u drugim državama.
BUKUREŠT, 1. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Rumunjski premijer Adrian Nastase je nazvao "suludim" planove mađarske vlade da ponudi državljanstvo etničkim Mađarima koji žive u drugim državama.

"To je suludo. Ta zamisao pripada 19. stoljeću", rekao je Nastase u transilvanijskom mjestu Alba Iulia nakon proslave rumunjskog nacionalnog praznika. Nastaseove izjave bi, kako se ocjenjuje, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Rumunjskoj 12. prosinca mogli pozdraviti rumunjski nacionalisti.

Nastase, čelnik rumunjske Socijaldemokratske stranke, u drugom krugu predsjedničkih izbora 12. prosinca sučelit će se s umjerenim Trajanom Basescuom i treba privući barem dio glasova rumunjskih nacionalista kako bi pobijedio.

Nastaseove komentare kritizirao je mađarski ministar vanjskih poslova Ferenc Somogyi koji je u izjavu za jednu radio postaju ocijenio da je riječ "prilično neubičajenim, ljutitim izjavama".

Stranka rumunjskih Mađara, Mađarska demokratska unija, izjavila je da nije uznemirena Nastaseovim komentarima te da će vjerojatno nastaviti podržavati njegovu političku koaliciju u parlamentu. "Nismo uvrijeđeni Nastaseovim izjavama", rekao je dopredsjednik Mađarske demokratske unije Laszlo Borbely.

Izjavu rumunjskog premijera i izjavu rumunjskog ministra vanjskih poslova Mircee Geoane, da će se rumunjski Mađari morati odreći rumunjskog državljanstva ako izaberu mađarsko, Borbely povezuje s izbornom kampanjom. "To su populističke izjave. Vjerojatno žele izboriti više glasova", ocjenjuje Borbely.

Mađarska demokratska unija bila je u koaliciju s Nastaseovom vladom no zalaže se i za prihvaćanje prijedloga o davanju mađarskog državljanstva Mađarima u susjednim zemljama o kojemu će se u Mađarskoj odlučivati u nedjelju na referendumu. U Rumunjskoj živi gotovo 1,5 milijuna etničkih Mađara, većina od njih u Transilvaniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙