FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Postizborni uzlet cijena dionica

NEW YORK/LONDON, 7. studenog 2004. (Hina) - Drugi mandat američkogpredsjednika Georga Busha izboren na prošlotjednim predsjedničkimizborima donio je olakšanje na svjetskim tržištima dionica te potaknuosnažno jačanje burzovnih indeksa.
NEW YORK/LONDON, 7. studenog 2004. (Hina) - Drugi mandat američkog predsjednika Georga Busha izboren na prošlotjednim predsjedničkim izborima donio je olakšanje na svjetskim tržištima dionica te potaknuo snažno jačanje burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je čak 3,6 posto, na 10.387 bodova. Za više od tri posto ojačao je i tehnološki Nasdaq, dosegnuvši 2.038 bodova. Oba indeksa na najvišim su razinama od kraja ovogodišnjeg lipnja.

Rezultati izbornih anketa na Internetu uvelike su utjecali na kretanje cijena američkih dionica u utorak i srijedu - svaki put kad se činilo da se predsjednik George Bush približava ponovnom izboru cijene su ojačale, a kad se pokazalo da je još sve u neizvjesnosti - one su padale. U konačnici, izbjegnut je najlošiji rezultat izbora za tržišta, a to je produljena neizvjesnost. "Ulagači su zadovoljni što je Bush ostao u Bijeloj kući", kazao je Jon Brorson iz Neuberger Bermana. "Njega poznamo, a progurao je i neke povoljne politike za ulagače. Očekivala se njegova pobjeda".

Kako se Bush smatra više usmjeren poticanju poduzetništva nego njegov protukandidat John Kerry, Wall Street je na svoj način pozdravio još jedan mandat republikanske administracije u Bijeloj kući. "Bush želi zadržati poreze niskima, a Republikanci vjeruju da je to vrlo poticajno za korporativne profite, i bolje za rast gospodarstva i novih radnih mjesta", rekao je Robert Robbins, predsjednik Robbins Capital Managementa.

Spuštanje cijena nafte ispod 50 dolara po barelu pomoglo je uzletu cijena budući je ublažilo zabrinutosti tržišta oko utjecaja visokih cijena energenata na korporativne zarade. To je potaknulo skok cijena dionica industrijskih konglomerata poput 3M-a, čije su dionice poskupjele gotovo četiri posto. "Okončani predsjednički izbori i pad cijena nafte udahnuli su novi život u tržišta dionica", ustvrdio je Harry Michas, trgovac pri Manmarketer monitoru. Krajem tjedna tržišta je dodatno oraspoložio podatak o porastu broja novih radnih mjesta u američkom gospodarstvu u listopadu za 337.000, čak dvostruko više nego se na Wall Streetu predviđalo.

Među većim dobitnicama bile su dionice farmaceutskih, obrambenih i medicinsko-tehnoloških kompanija. Dionica farmaceutskog diva Pfizera i zrakoplovnog konzorcija te ujedno vojne industrije Boeinga, ojačale su za 2,6 posto. Velika dobitnica bila je i dionica Altrie, matične kompanije duhanske tvrtke Philip Morrisa i prehrambenog diva Kraft Foodsa. Dobila je čak 8,5 posto na vrijednosti pošto je analitičarka Goldman Sachsa Judy Hong izjavila kad bi se Morrisovo i Kraftovo poslovanje razdijelilo na tri poslovanja, povećala bi se vrijednost dionica sa 75 na 80 dolara. Unatoč padu cijena nafte, dionice naftnih kompanija ponovno su ojačale, pri čemu Exxon Mobila i ConocoPhillipsa gotovo dva posto.

Izvješća o zdravstvenom stanju Jasera Arafata, palestinskog vođe, mogla bi pomoći dionicama, tvrde analitičari. Špekulira se, naime, da bi promjena vodstva mogla povećati stabilnost u regiji. "Ljudi vjeruju da bi se tamo mogla barem malo povećati stabilnost", izjavio je Adam Tracy, direktor trgovanja dionicama pri investicijskoj banci Thomas Weisel Partners.

Na europskim burzama burzovni indeksi nalaze se oko najviših vrijednosti u proteklih pola godine. Londonski Ftse indeks ojačao je u tome razdoblju 2,5 posto, na 4.739 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 2,6 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.063 boda.

Cijene europskih dionica postigle su najviše razine u zadnjih šest mjeseci kako su ulagači odahnuli zbog pobjede Georga W. Busha na američkim izborima. Tržište nafte i dalje se pažljivo prati. Cijene nafte na američkom su tržištu drže se ispod 50 dolara po barelu.

Po dobitcima su se izdvajale dionice farmaceutske industrije, predvođene britanskom AstraZenecom, na dobitku od dva posto, kako tržište Republikansku stranku smatra povoljnijom za tu industriju. Ulagači, naime, vjeruju da je manje vjerojatno da će Bush uvesti rezanje cijena lijekova. Cijene dionica najveće farmaceutske kompanije u Europi, GlaxoSmithKline-a ojačale su oko 0,8 posto.

Od dobitnika se izdvaja i švicarska bankarska grupa UBS, čije su dionice ojačale dva posto, potaknute snažnim rezultatima njezina poslovanja vezanog za upravljanje imovinom. Ona je, međutim, iskazala oprez glede izgleda za svoje investicijsko-bankarsko poslovanje. Osim u bankarskom sektoru, značajnijih dobitnika bilo je među zrakoplovnim kompanijama. Pritom se posebno isticao irski diskontni prijevoznik Ryanair, čije su dionice ojačale 8,5 posto po objavi skoka zarade u prvoj polovini ove godine, koja je nadmašila procjene analitičara, a tvrtka je neočekivano optimistična glede rezultata poslovanja za čitavu godinu.

Ulagači su zasad zanemarili daljnje slabljenje tečaja dolara, koji je rekordno nizak prema euru. U središtu pozornosti sada se nalaze najnoviji podaci o zaposlenosti u SAD-u, budući su izvješća kompanija o tromjesečnim poslovnim rezultatima uzela predah.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je protekloga tjedna 2,7 posto, na 11.061 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙