FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Političari zadovoljni privremenim puštanjem Stanišića i Simatovića

BEOGRAD,4. prosinca(Hina) - Srbijanski su dužnosnici u subotupozdravili odluku o privremenom puštanju na slobodu do početka suđenjahaških optuženika Jovice Stanišića i Franka Simatovića.
BEOGRAD,4. prosinca(Hina) - Srbijanski su dužnosnici u subotu pozdravili odluku o privremenom puštanju na slobodu do početka suđenja haških optuženika Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

"To doživljavamo kao dobar primjer nečega za što se srbijanska vlada od početka zalagala, a to je dvosmjernost u suradnji s Haškom tribunalom, polazeći od toga da se slično radilo u postupanju sa nekim drugim državama u regiji, prije svega sa Hrvatskom. U tom pogledu je, kada je riječ o daljnoj suradnji i preostalim obvezama Srbije i Crne Gore prema Haškom tribunalu, to pozitivan primjer", izjavio je srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

Srbijanski ministar pravosuđa Zoran Stojković smatra da privremeno puštanje na slobodu Jovice Stanišića i Franka Simatovića iz pritvora Haškog tribunala predstavlja "potvrdu ispravnosti politike vlade ". On je naglasio da dobrovoljna predaja znači da država može jamstvima osigurati mogućnost puštanja optuženih na slobodu do početka suđenja ili da im se sudi u zemlji.

Haški sud (ICTY) u petak je odobrio da bivši načelnik Službe državne sigurnosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i njegov zamjenik Franko Simatović - Frenki, koji su optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, budu pušteni na slobodu do početka suđenja.

Stanišića (54) i Simatovića (54) optužnica u pet točaka tereti po individualnoj odgovornosti za progon na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje civila kao zločine protiv čovječnosti, te za ubojstva kao kršenja ratnog prava i običaja.

Tereti ih se kao glavne operativce i najbliže suradnike Slobodana Miloševića u provedbi udruženog zločinačkog pothvata, kojemu je cilj bilo prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba, prvenstveno Hrvata, Bošnjaka i bosanskih Hrvata iz velikih dijelova Hrvatske i BiH u razdoblju od 1. kolovoza 1991. do 31. prosinca 1995.

(Hina) xtman ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙