FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TJEDNA NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - OD 22. DO 28. STUDENOGA

ZAGREB, 21. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 22. do 28. studenoga.
ZAGREB, 21. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 22. do 28. studenoga.

PONEDJELJAK, 22. studenoga

-----------------------------------

BRUXELLES - Hrvatski ministri vanjskih poslova i obrane Miomir Žužul i Vladimir Rončević sudjelovat će na sastancima s kolegama iz Europske unije. Žužul će zajedno s kolegama iz ostalih kandidatskih zemalja i 25 zemalja članica EU-a sudjelovati na konferenciji na kojoj će se razgovarati o preuzimanju obveza u civilnim komponentama europskih sigurnosnih operacija. To je prvi put od stjecanja kandidatskog statusa da Hrvatska sudjeluje na skupu posvećenom zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Uz konferenciju, na rubu sastanka Vijeća za opće i vanjske poslove EU-a, održat će se i "Forum EU-zapadni Balkan" na razini ministara vanjskih poslova te sastanak Trojke EU-a s ministrima obrane zemalja kandidata - Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Turske - te Norveške i Islanda, koje su članice NATO-a, ali nisu u Europskoj uniji. Nakon ministarskog sastanka Foruma EU-zapadni Balkan predviđeno je svečano potpisivanje Okvirnog sporazuma o općim načelima za sudjelovanje u programima Zajednice između EU-a s jedne strane i Hrvatske, BiH, Makedonije, SiCG i Albanije s druge strane.

ZAGREB - Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby na konferenciji za novinare predstavit će najnovije izvješće misije o napretku koji je Hrvatska ostvarila u posljednjih šest mjeseci u pitanjima obuhvaćenim mandatom misije, poput povratka izbjeglica, zakonodavne reforme ili funkcioniranja pravne države.

BRUXELLES - Jose Manuel Barroso trebao bi službeno preuzeti dužnost predsjednika Europske komisije, čime bi počeo i mandat nove komisije.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY). Kao svjedoci su za ovaj tjedan najavljeni su bivši ruski premijer Nikolaj Rižkov i umirovljeni general Leonid Ivašov.

BEOGRAD - U Specijalnom sudu za ratne zločine nastavlja se suđenje protiv 17 osoba optuženih za ratne zločine na Ovčari, ubojstvo najmanje 192 zarobljenika kod Vukovara 1991. godine. Suđenje, prekinuto 29. listopada, nastavlja se do petka ispitivanjem novih svjedoka Specijalnog tužiteljstva.

TEL AVIV - Američki državni tajnik Colin Powell trebao bi razgovarati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom i potom se uputiti u Jerihon na razgovore s palestinskim čelnicima radi novog poticaja mirovnom procesu nakon smrti palestinskog vođe Jasera Arafata.

SHARM-EL-SHEIKH - Počinje regionalna konferencija o Iraku, koja će se baviti obnovom zemlje, promicanjem stabilnosti i podrškom siječanjskim parlamentarnim izborima. Uz predstavnike iračkih vlasti i vlada susjednih zemalja, najavljeno je sudjelovanje glavnog tajnika UN Kofija Annana, visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane, glavnog tajnika Arapske lige Amr Muse, glavnog tajnika Organizacije islamske konferencije Abdulwahida Belkeziza i ministara vanjskih poslova osam najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) (i 23.10.)

BERLIN - Počinje Kongres o europskoj sigurnosti (do 24.11.)

TEHERAN - Iran bi trebao obustaviti sve aktivnosti oko obogaćivanja urana sukladno sporazumu s EU o izbjegavanju sankcija Vijeća sigurnosti UN.

MADRID - Bivši španjolski premijer Jose Maria Aznar trebao bi svjedočiti pred istražnim povjerenstvom o napadima na vlakove u Madridu 11. ožujka ove godine.

HAVANA - Kineski predsjednik Hu Jintao stiže u posjet Kubi u trenucima kad je jedina komunistička zemlja zapadne hemisfere suočena s mogućnošću još četiri godine sankcija i pritisaka nakon ponovnog izbora Georgea W. Busha za američkog predsjednika.

CARTAGENA - Američki predsjednik George W. Bush razgovarat će s kolumbijskim kolegom Alvarom Uribom.

UTORAK, 23. studenoga

-----------------------------------

ZAGREB - U sklopu posjeta Hrvatskoj, potpredsjednica Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Wuyunqimuge sastat će se s najvišim hrvatskim dužnosnicima - predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom.

NEW YORK (UN)- Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron i glavna tužiteljica Carla del Ponte obratit će se Vijeću sigurnosti UN-a s izvješćima o radu Suda i Tužiteljstva u 2004. i ostvarenoj suradnji sa Srbijom i Crnom Gorom, Republikom Srpskom, Bosnom i Hercegovinom te Hrvatskom. Na sjednici Vijeća sigurnosti govorit će i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

DEN HAAG - Statusna konferencija u postupku Haškog suda (ICTY) protiv Mladena Naletilića-Tute i Vinka Martinovića-Štele

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću

LJUBLJANA - Mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša prema najavama će u utorak ili srijedu u parlament uputiti prijedlog liste ministara u budućoj koalicijskoj vladi, o čemu se zatim glasovanjem mora izjasniti parlament. U srijedu istječe propisani 15-dnevni rok od imenovanja novog mandatara do kojega on parlamentu mora predložiti svoju ministarsku ekipu.

RAMALLAH/JERUZALEM - Britanski i ruski ministri vanjskih poslova Jack Straw i Sergej Lavrov trebali bi razgovarati s izraelskim dužnosnicima i novim palestinskim vodstvom.

BRUXELLES - UNAIDS će objavti izvješće za 2004. godinu u povodu obiljžavanja Svjetskog dana AIDS-a.

NEW DELHI - U posjet Indiji stiže pakistanski premijer Shaukat Aziz, koji će se sastati s indijskim kolegom Manmohanom Singhom.

LISABON - U posjet Portugalu stiže ruski predsjednik Vladimir Putin.

SRIJEDA, 24. studenoga

-----------------------------------

DEN HAAG - Statusna konferencija u postupku Haškog suda (ICTY) protiv Jadranka Prlića i petorice drugih bivših političkih i vojnih čelnika HR Herceg-Bosne

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću

DEN HAAG - Održat će se ministarski sastanak trojke EU na čelu s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Botom i Turske, koju će predstavljati ministar vanjskih poslova Abdullah Gul.

PRIŠTINA - Novi parlament Kosova, koji će imati 120 zastupnika, trebao bi, prema najavama, održati konstitutivnu sjednicu na kojoj se očekuje i izbor predsjednika, premijera i nove vlade Kosova.

BRUXELLES - Održat će se redovni tjedni sastanak Europske komisije.

BUENOS AIRES - U posjet Argentini stiže izraelski predsjednik Moshe Katsav.

TRIPOLI - U posjet Libiji stiže francuski predsjednik Jacques Chirac.

CRAWFORD - Američki predsjednik George W. Bush sastat će se na ručku sa španjolskim kraljem i kraljicom.

ČETVRTAK, 25. studenoga

-----------------------------------

DEN HAAG - Statusna konferencija u postupku Haškog suda (ICTY) protiv Paška Ljubičića

PORTOROŽ - Počinje dvodnevni sastanak predsjednika vlada 17 država Srednjoeuropske inicijative (SEI) na kojem bi trebali donijeti deklaraciju u povodu 15. obljetnice osnutka te organizacije. Skupu će nazočiti i mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša koji bi, prema najavama, trebao imati nekoliko bilateralnih susreta, među kojima i s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

BEČ - Počinje sastanak Odbora guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) (i 26.11.)

DEN HAAG - Održat će se summit EU-Rusija.

BANGKOK - Ministri zemalja azijsko-pacifičkog područja sastat će se kako bi dogovorili načine borbe protiv ptičje gripe (i 26.11.)

BEČ - Počinje dvodnevni sastanak ministara znanosti i industrije zemalja članica EU na kojem bi se trebali dogovoriti na kojoj će se lokaciji izgraditi prvi nuklearni fuzijski reaktor na svijetu (i 26. 11.)

ARUSHA - U Tanzaniji se održava sastanak glavnih tužitelja Međunarodnih sudova na temu "izazova pred međunarodnim kaznenim zakonodavstvom" (do 27.11.)

LE CAP - Pred sudom će se pojaviti Mark Thatcher, sin bivše britanske premijerke Margaret, okrivljen prema južnoafričkom zakonu o vojnicima plaćenicima.

- Obilježit će se Međunarodni dan UN za eliminaciju nasilja nad ženama

PETAK, 26. studenoga

-----------------------------------

PORTOROŽ - Na plenarnom zasjedanju drugog dana sastanka, predsjednici vlada 17 država Srednjoeuropske inicijative (SEI) trebali bi raspravljati o ulozi te inicijative u proširenoj Europskoj uniji i perspektivama buduće suradnje. Uz sastanak premijera održat će se i više drugih skupova na razini SEI-a, među ostalim ministara za gospodarstvo i velikog broja financijskih stručnjaka i poslovnih ljudi, a zasjedat će i Forum mladih Srednjeeuropske inicijative.

OUAGADOUGOU - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan nastavlja afričku turneju sudjelovanjem na 10. summitu frankofonije (do 27.11.)

SUBOTA, 27. studenoga

-----------------------------------

RIM - Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i Institut Vlado Gotovac organiziraju Dane Vlade Gotovca na kojima će biti predstavljena suvremena hrvatska književnost. U Rimu, gdje je 2000. godine umro Vlado Gotovac, nastupit će Željka Čorak, Jozefina Dautbegović, Boris Dežulović, Robert Perišić i Claudio Ugussi. Pridružit će im se Enzo Bettiza, Inoslav Bešker te potpredsjednik Društva Predrag Matvejević, koji će i voditi nastup.

VATIKAN - Papa Ivan Pavao II sastat će se s istambulskim pravoslavnim patrijarhom Bartolomejem I.

VIENTIANE - U Laosu se održava sastanak ministara gospodarstva i vanjskih poslova članica Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

LONDON - Dvoje uglednih britanskih glumaca, Corin i Vanessa Redgrave, pokreću Stranku mira i napretka, koja će promicati ljudska prava koja se krše u ratu protiv terorizma.

NEDJELJA, 28. studenoga

-----------------------------------

BUKUREŠT - Parlamentarni i prvi krug predsjedničkih izbora u Rumunjskoj. Ako ne bude pobjednika, drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 12. prosinca.

MONTEVIDEO - Drugi krug predsjedničkih izbora u Urugvaju

BANGUI - Referendum u Srednjoafričkoj Republici o reformi Ustava nakon državnog udara 2003. i uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora predviđenih za siječanj 2005.

NAIROBI - Počinje međunarodna konferencija pod pokroviteljstvom UN o uklanjanju nagaznih mina (do 3.12.).

KAIRO - U posjet Egiptu stiže ruski premijer Mihail Fradkov (do 30.11.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙