FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 2. prosinca

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za četvrtak, 2. prosinca.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 2. prosinca.

LONDON - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul dolazi u jednodnecni posjet tijekom kojeg će se sastati s britanskim ministrom za Europu Dennisom MacShaneom. Očekuje se da bi tema razgovora mogao biti sastanak Europskog vijeća 16. i 17. prosinca, s kojeg Hrvatska očekuje odluku o određivanju datuma početka pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Žužulovi posjeti Londonu, te dan kasnije Bruxellesu nastavak su pojačane diplomatske aktivnosti hrvatskog ministra, koji je u srijedu u Zagrebu na radnom sastanku s veleposlanicima država članica Europske unije akreditiranima u Hrvatskoj razmijenio mišljenja i stajališta o odnosima Hrvatske i Europske unije uoči sjednice Europskog vijeća .

BRUXELLES - Održat će se 2. sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica EU i Procesa stabilizacije i pridruživanja (PSP) - Forum EU zapadni Balkan, na kojem bi članice PSP-a trebale podnijeti izvješća o provedbi akcijskih mjera u borbi protiv organiziranog kriminala i napretku u procesu integriranog upravljanja granicama. Hrvatsku će na sastanku predstavljati ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt

PARIZ - Hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović drugi dan boravi u radnom posjetu Francuskoj na poziv tamošnje ministrice za europske poslove Claudie Haignere. Grabar-Kitarović je u srijedu posjetila francusku Nacionalnu skupštinu i Senat, a u četvrtak će se sastati s Haignere te s glavnom tajnicom Glavnog tajništva međuministarskog odbora za pitanja europske gospodarske suradnje i savjetnicom francuskog premijera za vanjska pitanja Pascale Andreani.

SARAJEVO - Primopredajom ovlasti između SFOR-a i EUFOR-a u bazi "Butmiru" kod Sarajeva, u nazočnosti glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera i povjerenika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane, počet će vojna misija Europske unije u Bosni i Hercegovini "Althea". EUFOR, koji će u BiH imati 7 tisuća vojnika, kao i SFOR, dužnost bi trebao preuzeti do kraja godine.

SARAJEVO - Glavna tužiteljica haškog suda Carla del Ponte doputovat će u dvodnevni posjet BiH. Prvog dana posjeta u pratnji Visokog predstavnika Paddyja Ashdowna posjetit će Sud BiH, u kojem su u tijeku pripreme za početak suđenja za ratne zločine pred posebnim Vijećem za ratne zločine.

LJUBLJANA - Raspravom o tri zakona s područja porezne reforme trebala bi početi izvanredna sjednica slovenskog parlamenta, prema odluci predsjednika slovenskog parlamenta Franca Cukjatija. Drugog dana zasjedanja, u petak, zastupnici će (tajnim izjašnjavanjem) glasovati o imenovanju nove vlade, za što je potrebna natpolovična većina nazočnih. Nova koalicija desnog centra ima 49 glasova u parlamentu od 90 mjesta, a potporu su najavili predstavnici mađarske i talijanske manjine.

STOCKHOLM - Očekuje se presuda švedskog Vrhovnog suda na priziv ubojice ministrice vanjskih poslova Anne Lindh Mijaila Mijailovića, o kojoj ovisi hoće li on kaznu odslužiti u zatvoru ili u psihijatrijskim ustanovama.

BERLIN - U posjet Njemačkoj stiže predsjednik prijelazne iračke vlade Iyad Allawi (i 3. 12.)

LUEBECK - Održat će se neslužbeni susret francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i njemačkog kancelara Gerharda Schroedera u sklopu redovitih razgovora, tri tjedna prije summita EU. Razgovorima će nazočiti i ministri vanjskih poslova Joschka Fischer i Michel Barnier.

NEW YORK - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan prima izvješće o reformama UN.

JERUZALEM - U posjet stiže španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos.

ANKARA - U višednevni službeni posjet stiže predsjednik Europskog parlamenta Josep Borell (do 6.12.).

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush sastaje se s nigerijskim predsjednikom Olusegunom Obasanjom, a glavna tema razgovora trebalo bi biti stanje u sudanskoj pokrajini Darfouru.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Mario Vrandečić

Prije podne: Srđan Baković

Poslije podne: Darko Vlahović

Navečer: Maša Taušan

Tel.: **385 1 4808 645

Fax.: **385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙