FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za zdravstvo podržao Izvješće o provedbi strategije za suzbijanje droga

ZAGREB,16. studenoga(Hina) - Saborski Odbor za rad, socijalnu politikui zdravstvo podržao je danas Izvješće o provedbi Nacionalne strategijeza suzbijanje opojnih droga u 2002. i 2003., u kojemu se upozorava daje ovisnost o drogama postao jedan od najalarmantnijih problemahrvatskog društva.
ZAGREB,16. studenoga(Hina) - Saborski Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo podržao je danas Izvješće o provedbi Nacionalne strategije za suzbijanje opojnih droga u 2002. i 2003., u kojemu se upozorava da je ovisnost o drogama postao jedan od najalarmantnijih problema hrvatskog društva.

U Izvješću stoji da se, unatoč nizu kvalitetnih preventivnih aktivnosti i programa na suzbijanju droga, ukazuje potreba za sveobuhvatnijom preventivom i medijskom kampanjom kojom bi se javnost, posebno mladi, bolje educirala o štetnosti droga.

Ističe se potreba sustavnije borbe protiv ovisnosti, osobito na području liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije ovisnika, te razvoj izvaninstitucionalnog odvikavanja od ovisnosti zbog uočenog porasta broja ovisnika koji se za pomoć obraćaju udrugama i terapijskim zajednicama, a koje zbog malih kapaciteta ne mogu zbrinuti sve kojima je pomoć nužna.

U prošle dvije godine bilježi se porast broja registriranih ovisnika i smrtnih slučajeva kao posljedice drogiranja, a upozorava se i na povećanje broja smrtnih slučajeva uslijed trovanja metadonom.

Vladin Ured za suzbijanje opojnih droga stoga će, kako je najavljeno, uskoro izaći s pravilnikom koji će urediti postupak tzv. metadonske terapije.

U Izvješću stoji i da je u prošloj godini zabilježeno manje zapljena opojnih droga, da su ostvareni značajni pomaci u zapljenama težih droga, kao i da je, za razliku od ranijih godina, znatno smanjena prisutnost droge u vojsci.

Članovi Odbora upozorili su na potrebu bolje edukacije o opasnostima od droge u vrtićima i školama, a na potporu je naišao i prijedlog HSS-ovke Ljubice Lalić da Odbor uskoro održi i tematsku sjednicu o problemu narkomanije.

Lalić je, ukazujući na potrebu kvalitetnijeg liječenja ovisnika, predložila i da se osuđenim ovisnicima omogući da dio zatvorske kazne 'odrade' u terapijskim zajednicama.

HDZ-ovac Stjepan Bačić zauzeo se za osnivanje posebne policijske postrojbe, specijalizirane za suzbijanje droga, jer se problem droge, koji je nazvao "prioritetom nad prioritetima", može, kaže, riješiti samo oštrijim pristupom.

"Mladima se danas nudi samo zabava i novac u džep, o čemu svjedoči i show Big Brother", kazao je Bačić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙