FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH SE SASTAO S KOLUMBIJSKIM PREDSJEDNIKOM

CARTAGENA, 22. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Američki predsjednikGeorge W. Bush u ponedjeljak je, kako bi iskazao svoju potporu važnomjužnoameričkom savezniku, doputovao u Kolumbiju gdje se sastao skolumbijskim šefom države Alvarom Uribeom.
CARTAGENA, 22. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je, kako bi iskazao svoju potporu važnom južnoameričkom savezniku, doputovao u Kolumbiju gdje se sastao s kolumbijskim šefom države Alvarom Uribeom.

Glavna tema razgovora dvojice čelnika bila je kampanja kolumbijskih vlasti protiv marksističkih gerilaca i trgovaca drogom. "Moja zemlja će nastaviti pružati pomoć kako bi Kolumbija pobijedila u toj ključnoj borbi", kazao je Bush nakon razgovora s Uribeom.

Razgovaralo se i o sporazumu o slobodnoj trgovini između dvije države.

Na povratku u SAD sa summita foruma Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) u Čileu, Bush je zastao u Cartageni gdje je boravio četiri sata tijekom kojih je imao i radni ručak s kolumbijskim predsjednikom.

Uribe, Bushov saveznik u ratu protiv terorizma, bori se s nizom problema u svojoj zemlji i ima djelomičan uspjeh u tome.

Njegova vojna kampanja protiv marksističkih gerilaca prešla je na teritorij tradicionalno pod kontrolom Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC). FARC drži 72 talaca među kojima su troje Amerikanaca. Američka vojska obučava kolumbijske snage u borbi protiv gerilaca.

Kolumbija je najveći svjetski proizvođač kokaina kojeg se najveća količina prodaje na američkim ulicama.

Zajednički napori SAD-a i Kolumbije u uništavanju nasada koke doveli su do pada proizvodnje za 20 posto, tvrde američki dužnosnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙