FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BARROSO PODRŽAO BARROTA, NOVOG POVJERNIKA S AFEROM

BRUXELLES,19. studenoga(Hina/dpa/Reuters) - Novi predsjednik Europskekomisije Jose Manuel Barroso u petak je izrazio "puno povjerenje" ufrancuskog povjerenika Jacquesa Barrota nakon neočekivanog otkrića daje francuski političar 2000. bio osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbogskandala s financiranjem stranke.
BRUXELLES,19. studenoga(Hina/dpa/Reuters) - Novi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u petak je izrazio "puno povjerenje" u francuskog povjerenika Jacquesa Barrota nakon neočekivanog otkrića da je francuski političar 2000. bio osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbog skandala s financiranjem stranke.

Barrot će biti "snažan potpredsjednik" nove Komisije koja bi u utorak trebala stupiti na dužnost, rekao je novinarima Barossov glasnogovornik.

Potvrdio je da je Barrot bio osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog upletenosti u organiziranu prevaru s financiranjem stranke, ističući da je odmah bio obuhvaćen predsjedničkom amnestijom prema zakonu iz 1995. godine. Barrot je inače politički saveznik francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

Prema francuskim zakonima, nedopušteno je u javnosti spominjati presudu onoga tko je obuhvaćen amnestijom, no nacionalni vrhovni sud je utvrdio da ta zabrana ne vrijedi za javne dužnosnike.

Barossov glasnogovornik je istaknuo da je Barrot imao "čist dosje" i da mu nikada nije zabranjeno obnašanje javnih dužnosti, te da se optužbe nisu odnosile na stjecanje osobne koristi.

Istodobno je priznao da je Barroso saznao za povjerenikovu uvjetnu osudu tek u četvrtak, kada je to u Europskom parlamentu rekao britanski zatrupnik Nigel Farage.

Farage je u raspravi o potvrđivanju nove Europske komisije rekao da je Barrotu pored uvjetne osude, presudom bilo zabranjeno obnašanje javnih funkcija na dvije godine.

Barrot je njegove opaske nazvao klevetničkim i zatražio da ih povuče, no Farage, čelnik euroskeptične Britanske nezavisne stranke, odbio je to učiniti dok se ne dokaže da govori neistinu. U izjavi za Reuters je kazao da je smatrao relevantnim iznijeti svoja saznanja o Barrotu pred Europarlamentom, te izrazio čuđenje da mu je Barroso nudio resor pravosuđa, iako je na kraju završio kao europski povjernik za promet.

Čelnik novog izvršnog tijela Unije ranije je zapao u teškoće zbog talijanskog povjernika Rocca Buttiglionea i europske osude njegova stajališta o homoseksualnosti kao grijehu, zbog čege je zamjene nađene u šefu talijanske diplomacije Francu Frattiniju.

Kritike su doživjeli i neki drugi Barrosovi povjernici, kao što su Mađar Laszlo Kovacs i Nizozemka Neeli Kroes.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙