FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U PORTOROŽU DVODNEVNI SASTANAK PREMIJERA SEI-A

LJUBLJANA,24. studenoga(Hina) - U slovenskom Portorožu održati će se učetvrtak i petak sastanak predsjednika vlada država Srednjoeuropskeinicijative (SEI) kojom Slovenija završava jednogodišnje predsjedanjeskupinom koja se razvila od nekadašnje Pentagonale, a u koju je sadauključeno 17 država iz srednje i jugoistočne Europe.
LJUBLJANA,24. studenoga(Hina) - U slovenskom Portorožu održati će se u četvrtak i petak sastanak predsjednika vlada država Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojom Slovenija završava jednogodišnje predsjedanje skupinom koja se razvila od nekadašnje Pentagonale, a u koju je sada uključeno 17 država iz srednje i jugoistočne Europe.

Najveći broj država na skupu će predstavljati premijeri, a svoj dolazak među ostalim potvrdili su albanski premijer Fatos Nano, BiH premijer Adnan Terzić, talijanski premijer Silvio Berlusconi, poljski premijer Marek Belka i slovački premijer Mikulaš Dzurinda. Hrvatsku će, kako je najavljeno, predstavljati premijer Ivo Sanader.

Središnja tema skupa biti će, prema najavama iz Slovenije, uloga SEI-a u proširenoj Europskoj uniji i nove perspektive regionalne suradnje, a slovenski premijer Anton Rop podnijet će izvješće o slovenskom predsjedanju inicijativom.

Na skupu se očekuje i niz bilateralnih susreta predsjednika vlada. Sastanku će prisustvovati i budući slovenski premijer Janez Janša, koji je u utorak parlamentu poslao prijedlog ministara u svojoj budućoj vladi, o kojoj će parlament glasovati krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. Janša će održati i više bilateralnih susreta s predsjednicima vlada država SEI-a.

Uz sastanak premijera država Srednjoeuropske inicijative, u četvrtak će se u Portorožu održati i plenarni sastanak ministara gospodarstva te okrugli stol na temu "Industrijska politika i brži gospodarski razvitak". U Portorožu će se također sastati, i razgovarati o perspektivama suradnje, investiranja i jačanja poslovnih veza, gospodarstvenici i financijski stručnjaci iz država SEI-a, u okviru skupa koji organizira slovenski poslovni dnevnik "Finance". Na taj se skup prijavilo više stotina sudionika iz svih zemalja članica SEI-a.

Predsjednici vlada i članovi njihovih izaslanstava doputovat će u Portorož u četvrtak u popodnevnim satima. Nakon toga održat će se neformalni susret s domaćinom skupa, slovenskim premijerom Ropom, a slijedi posjet predsjednika vlada obližnjem Piranu, susret s gradonačelnicom Vojkom Štular i upisivanje u u knjigu počasnih gostiju grada. Potom će premijeri SEI-a prisustvovati koncertu u gradskom kazalištu Giuseppe Tartini.

U petak ujutro predsjednici vlada SEI-a započet će plenarno zasjedanje, a rano popodne održat će se konferencija za novinare "proširene trojke" čelnika SEI-a na kojoj će sudjelovati premijeri Slovenije (kao zemlje koja predsjedava inicijativom), Poljske (koja je SEI-om predsjedavala prošle godine), Slovačke (koja predsjedanje preuzima u idućoj godini) te Italije (kao članice proširene trojke).

Grad Trst, u kojemu djeluje Stalno tajništvo SEI-a, predstavit će u Portorožu i svoju kandidaturu za organizaciju međunarodne izložbe EXPO 2008.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙