FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER U MOSTARU SUDJELOVAO NA OKRUGLOM STOLU HDZ-A

MOSTAR, 20. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski premijer i predsjednikhrvatskog HDZ-a Ivo Sanader, sudjelujući u subotu u Mostaru naokruglom stolu "HDZ BiH - Prošli i budući razvoj stranke", zauzeo seda tri političke stranke iz BiH - HDZ BiH, Stranka demokratske akcije(SDA) i Partija demokratskog preporoda (sa sjedištem u RepubliciSrpskoj) - na sjednici Europske pučke stranke (EPP) početkom prosincabudu zajedno primljene u statusu promatrača, što je prvi korak premapunopravnom učlanjenju u tu asocijaciju.
MOSTAR, 20. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski premijer i predsjednik hrvatskog HDZ-a Ivo Sanader, sudjelujući u subotu u Mostaru na okruglom stolu "HDZ BiH - Prošli i budući razvoj stranke", zauzeo se da tri političke stranke iz BiH - HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i Partija demokratskog preporoda (sa sjedištem u Republici Srpskoj) - na sjednici Europske pučke stranke (EPP) početkom prosinca budu zajedno primljene u statusu promatrača, što je prvi korak prema punopravnom učlanjenju u tu asocijaciju.

Sanader je nakon završetka okruglog stola, govoreći o svojem prijedlogu, rekao kako smatra da ne bi bilo dobro da neka od te tri stranke iz BiH bude primljena pojedinačno u EPP, nego je bolje zajedničko pristupanje toj asocijaciji.

Sanader je dodao kako je njegov prijedlog prihvaćen kao zaključak okruglog stola.

Hrvatski premijer je također kazao da je na okruglom stolu iznio iskustva svoje stranke u posljednjih pet godina i sve ono što je HDZ u tom razdoblju učinio.

"To je rezultiralo pobjedom na izborima, ali i ulaskom HDZ-a Republike Hrvatske u Europsku pučku stranku, gdje smo danas pridruženi član", rekao je Sanader.

Dodao je kako se punopravnim članstvom u Europskoj pučkoj stranci može postati nakon što zemlja iz koje se stranka kandidira postane punopravni član Europske unije. Sanader je objasnio kako je na mostarskom okruglom stolu sudjelovao na poziv predsjednika EPP-a Wilffrieda Martensa i sarajevske poddružnice njemačke fondacije Konrad Adenauer.

Martens je najavio kako će Europska pučka stranka donijeti jednaku odluku za sve tri stranke kandidate iz BiH o ulasku u tu asocijaciju. Martens je posebice naglasio kako je nakon današnjeg skupa u Mostaru svjestan da je HDZ BiH ispunio uvjete za stjecanje statusa promatrača u EPP-u jer je vodstvo te stranke obećalo poštivati europske vrijednosti.

Predsjednik HDZ BiH Bariša Čolak je izjavio kako će približavanje tri stranke iz BiH Europskoj pučkoj stranci pridonijeti europeizaciji Bosne i Hercegovine. "Mnoge teškoće u BiH za koje nam se učini da su nerješive lakše ćemo prevladati kada budemo imali potporu tako velike asocijacije kao što je Europska pučka stranka", kazao je Čolak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙