FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vidošević: Brod je jedini hrvatski globalni proizvod

RIJEKA,2. prosinca 2004.(Hina) - Brod je jedini hrvatski globalniproizvod, a brodogradnja mora biti nositelj cijelog kooperacijskogsustava koji stoji za nje, ocijenio je danas u Rijeci predsjednikHrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević.
RIJEKA,2. prosinca 2004.(Hina) - Brod je jedini hrvatski globalni proizvod, a brodogradnja mora biti nositelj cijelog kooperacijskog sustava koji stoji za nje, ocijenio je danas u Rijeci predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević.

Vidošević je, govoreći na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Primorsko-goranske gospodarske komore o stanju gospodarstva, ocijenio da su veliki sustavi, primjerice brodogradnja, turizam, agrarna i drvna industrija, osnova razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

Kao jedan od osnovnih problema brodogradnje istaknuo je neprovedeno restrukturiranje - u kadrovskom, financijskom i tehničko-tehnološkom dijelu.

Potrebno je provesti daljnje restrukturiranje, smanjiti troškove i kašnjenja isporuka, povećati učinkovitost i ugovarati složenije poslove, rekao je. Smatra da se "može reći da političkog posredovanja u brodogradnji nije bilo, ali da je bilo sindikalnog, kada su neki sindikalisti gotovo vodili poduzeća".

Državne subvencije u brodogradnji nisu prevelike, a imaju multiplikacijski učinak, kazao je Vidošević naglasivši da one imaju smisao kada ne podupiru tuđu robu, odnosno da će stvarni smisao imati kada u brodove bude ugrađeno više domaćih proizvoda. U tu svrhu, kaže, u sklopu HGK je osnovana Zajednica brodograđevne i brodske opreme koja će nastojati uključiti HBOR kao ulagača u razvoj novih kapaciteta, rekao je dodavši da treba razvijati i vojnu brodogradnju.

Govoreći o stanju gospodarstva u Primorsko-goranskoj županiji Vidošević je rekao da je vidljiv stalan rast, smanjenje nezaposlenosti, pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom relativno dobra. Za daljnji razvoj potrebno je, među ostalim, ojačati riječki prometni pravac, kazao je Vidošević novinarima.

Predsjednik HGK smtra da bi zajednički razvoj turizma i prometa mogao neizravno razvijati manje kooperacije te da je daljnja izgradnja autocesta strateški razvojni interes Hrvatske.

Istaknuo je da više od 10 godina u Hrvatskoj nije napravljen gotovo nijedan, na svjetskoj razini važan proizvod te da je za vraćanje na izgubljena tržišta potrebno osposobiti 10-ak velikih sustava.

Predstavnicima županijske Komore danas je predan certifikat ISO 9001:2000 za upravljanje kvalitetom kojeg je izdala certifikacijska kuća Biro Veritas, a predstavnici 7 tvrtaka koje ove godine obilježavaju obljetnice rada - Brodogradilišta Kraljevica, Hotela Kvarnera, Komunalca, Vodovoda Žrnovnice, Elektromaterijala, Marine Punat i Protecta prigodni pokloni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙