FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: U HRVATSKOJ IMA UVJERENJA DA NOVINAR TREBA SLUŽITI DRŽAVI

ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Slučaj novinarke Helene Puljizpokazuje da u Hrvatskoj još uvijek postoji uvjerenje da novinar moraslužiti državi, ocijenio je u srijedu za Glas Amerike (VOA) Alex Lupissavjetnik u Odboru za zaštitu novinara iz New Yorka.
ZAGREB, 2. prosinca 2004. (Hina) - Slučaj novinarke Helene Puljiz pokazuje da u Hrvatskoj još uvijek postoji uvjerenje da novinar mora služiti državi, ocijenio je u srijedu za Glas Amerike (VOA) Alex Lupis savjetnik u Odboru za zaštitu novinara iz New Yorka.

"Taj slučaj pokazuje da politička elita u Hrvatskoj, čak i takozvani reformatori, kao i ljudi u obavještajnoj zajednici, još uvijek smatraju da je posve prihvatljivo ispitivati i pratiti novinare jer još uvijek postoji uvjerenje da novinar treba služiti državi" rekao je Lupis.

"HDZ tvrdi da je reformirana stranka, no (premijer) Ivo Sanader ne kritizira obavještajnu zajednicu, nije stao na stranu novinarke Puljiz. Ta činjenica, za nas je ovdje vrlo zabrinjavajuća", kazao je Lupis.

VOA javlja da je neovisnu novinarku Helenu Puljiz protuobavještajna služba u listopadu ispitivala o bivšem suradniku predsjednika Stjepana Mesića i njezinom novinarskom radu.

O tom slučaju je raspravljao Sabor, a predsjednik Mesić i premijer Ivo Sanader, ocjenjuje VOA, o njemu imaju prilično oprečna stajališta.

Lupis je ocijenio zabrinjavajućim to što se, kako se čini, novinarku ucjenjivalo i zastrašivalo te što je ona možda bila žrtvom obračuna izmedu vlade i ureda predsjednika.

Ustvrdio je da slučaj Helene Puljiz ukazuje na "mogućnost da obavještajna zajednica u Hrvatskoj želi na izvjestan način kooptirati medije, te ih iskoristiti za postizanje političkih ciljeva dijela vlasti".

Na upit jesu li službe imale pravo ispitivati novinarku ukoliko je, kako javljaju neki mediji, zaista imala veze s ljudima povezanim s miljeom oko odbjeglog generala Ante Gotovine, Lupis je rekao da bi vlasti u istrazi oko klasičnog kriminala ili nacionalne sigurnosti trebale poduzeti sve da činjenice prikupe iz drugih izvora, a ne od novinara.

On argumentira svoj stav time da je posao novinara u demokratskom društvu služiti javnim interesima.

"Ako želimo da se medijima javljaju građani s pritužbama o recimo korupciji u državnoj upravi ili o nekom drugom osjetljivom pitanju, onda građani moraju biti sigurni da će njihov kontakt s novinarom ostati tajan. Oni trebaju biti sigurni da novinar radi za njih, a ne za državu", rekao je Lupis.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙