FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenskih turista na Jadranu manje zbog jače konkurencije

LJUBLJANA,30. studenoga(Hina) - Hrvatska turistička zajednica (HTZ)planira kvalitetnu promidžbu za iduću sezonu posebno u Sloveniji,Češkoj i Slovačkoj iz kojih je ove godine bilo manje gostiju, pišemariborski dnevni list "Večer" ocjenjujući i da je protekla turističkasezona pokazala da "Slovenci okreću leđa hrvatskom turizmu".
LJUBLJANA,30. studenoga(Hina) - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) planira kvalitetnu promidžbu za iduću sezonu posebno u Sloveniji, Češkoj i Slovačkoj iz kojih je ove godine bilo manje gostiju, piše mariborski dnevni list "Večer" ocjenjujući i da je protekla turistička sezona pokazala da "Slovenci okreću leđa hrvatskom turizmu".

"U Hrvatskoj je od 8,2 milijuna gostiju zabilježeno 860.000 turista iz Slovenije. Po ostvarenim noćenjima Slovenci su još uvijek na visokom trećem mjestu, iza Nijemaca i Talijana, ali se broj slovenskih turista smanjio za 4 posto", piše mariborski list.

"Za hrvatski turizam slovenski su gosti vrlo važni. Nadamo se da će ih iduće godine biti barem toliko koliko ih je bilo ove godine", rekao je u razgovoru za "Večer" direktor ureda HTZ-a u Ljubljani Goran Blažić koji obećava kvalitetnu promidžbenu akciju u idućoj godini na slovenskom, ali i češkom i slovačkom tržištu, s kojih je također zabilježen pad.

Blažić priznaje da je na pad broja gostiju iz nekih država utjecao rast cijena, ali upozorava i na sve veću turističku konkurenciju drugih sredozemnih država, te smanjene cijene avionskog prijevoza u udaljenije destinacije koje Slovencima nude prijevoznici poput Easyjeta i Ryanairea s aerodroma u Ljubljani, Grazu, Klagenfurtu i Trstu.

U slovenskim medijima česta je ocjena da se slovenski turisti u osjećaju zanemarenima ili da na manji posjet turista nego ranije utječu politički dviju država koji su po uobičajenoj percepciji slabi. "Podaci iz istraživanja Metron/Vectura pokazuju da samo 36,6 posto Hrvata ima o Slovencima dobro mišljenje, a iza nas su samo Srbi sa 28,9 posto. Ipak, 57 posto Hrvata uvjereno je da se bilateralni međudržavni problemi mogu riješiti dogovorom", navodi "Večer".

Slovenci će se i u idućoj turističkoj sezoni ponašati racionalno, što znači da Hrvatska neće biti jedina alternativa u odabiru mjesta za odmor, zaključuje mariborski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙