FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najutjecajnije djelo 20. stoljeća Duchampov "Pisoar"

LONDON, 2. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Britanski stručnjaci zaumjetnost izabrali su slavni pisoar Marcela Duchampa za"najutjecajnije umjetničko djelo 20. stoljeća", ispred djela PablaPicassa, Andyja Warhola i Henrija Matissea.
LONDON, 2. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Britanski stručnjaci za umjetnost izabrali su slavni pisoar Marcela Duchampa za "najutjecajnije umjetničko djelo 20. stoljeća", ispred djela Pabla Picassa, Andyja Warhola i Henrija Matissea.

Prema ispitivanju, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, bijeli porculanski pisoar nazvan "Fontana" simbol je početaka konceptualne umjetnosti kao i tendencije minimalizma.

Umjetnik je izložio pisoar 1917. godine u jednoj newyorškoj galeriji.

"Taj rezultat koji stavlja pisoar Duchampa ispred Picassa i Matissea je šok", kazao je povjesničar umjetnosti Simon Wilson predstavljajući rezultate istraživanja.

No, kako je dodao, on pokazuje "dinamičnu prirodu današnje umjetnosti i pojam prema kojem je određeno stvaranje umjetničkog djela: sa službenog stajališta, umjetničko djelo može biti bilo što".

U ispitivanje je bilo uključeno 500 uglednih osoba iz svijeta umjetnosti u Velikoj Britaniji, umjetnici, konzervatori, kritičari i vlasnici galerija. Ispitivanje je organizirala tvrtka Gordon's koja je i pokrovitelj nagrade Turner.

Picasso se našao na drugom i četvrtom mjestu s "Gospođicama iz Avignona" i "Guernicom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙