FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik "Umjetnost i ideologija"

ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Englesko izdanje zbornika"Umjetnost i ideologija" predstavljeno je večeras u Društvupovjesničara umjetnosti u Zagrebu.
ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Englesko izdanje zbornika "Umjetnost i ideologija" predstavljeno je večeras u Društvu povjesničara umjetnosti u Zagrebu.

U njemu je objavljeno 20-ak tekstova s istoimenog međunarodnog skupa koji je u Zagrebu održan 1999. u organizaciji Društva povjesničara umjetnosti Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta.

Taj skup, rekla je urednica zbornika Ljiljana Kolešnik, pokazao je kako se manipuliralo umjetnošću u vrijeme kada su postojale vrlo oštre granice između istočnog i zapadnog bloka zemalja. Isto tako, skup je pokazao da su se pojedini umjetnici u srednjoj i istočnoj Europi suprotstavili tadašnjoj vladajućoj ideologiji socijalizma, rekla je.

Kolešnik je kazala da se danas u procesu globalizacije različito gleda na ta vremena i da bi dobar dio autora danas svoj pristup spomenutom problemu promijenio, ali unatoč tome, dodala je, veliki broj tekstova još je aktualan.

Povjesničar umjetnosti Tonko Maroević podsjetio je da je zbornik "Umjetnost i ideologija" posvećen nedavno preminulom povjesničaru umjetnosti Radovanu Ivančeviću, najzaslužnijem za održavanje spomenutog skupa.

Zbornik je pokazao, kazao je Maroević, polivalentnost i pluralizam pogleda na umjetnost 50-ih godina kojom je dominirala ideja socijalizma pod ruskim diktatom.

Povjesničar umjetnosti Zvonko Maković povezao je predstavljanje zbornika s izložbom "Pedesete" koja se do 7. prosinca održava u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Ta izložba, koja prikazuje kiparstvo, slikarstvo, arhitekturu, urbanizam, film, književnost i druge umjetnosti, pokazala je koliko je hrvatska umjetnost bila avangardna u odnosu na umjetnost brojnih zemalja srednje Europe koje su imale puno jaču tradiciju od nas, rekao je Maković.

Izdvojio je djela Knifera, Bašičevića, Srneca, Kristla, Bakića, Kožarića, Džamonje i drugih te posebno grupe "EXAT 51".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙