FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Uvod u komparativnu historiju"

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Zagrebački nakladnik Goldenmarketing - Tehnička knjiga predstavio je danas u Nacionalnoj isveučilišnoj knjižnici u Zagrebu zbornik radova o povijesnoj znanostiurednika Drage Roksandića "Uvod u komparativnu historiju".
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga predstavio je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu zbornik radova o povijesnoj znanosti urednika Drage Roksandića "Uvod u komparativnu historiju".

O knjizi je govorila povjesničarka Mirjana Gross koja je istaknula značenje istraživanja povijesti srednje i istočne Europe.

U povijesnom istraživanju uvijek se radi o jednoj vrsti poredbe, napomenula je Gross i dodala kako je za razliku od takve implicitne usporedbe u ovoj knjizi ona postala središnjom temom.

Sastavljač je u knjigu "Uvod u komparativnu historiografiju" (303 str.) uvrstio radove povjesničara Marca Blocha, Adama Przeworski i Henryja Teunea, Charlesa Ragina, Theda Skocpola i Margaret Somers, Juergena Kocka, Juergena Osterhammela, Heinz-Gerhard Haupta i Samuela N. Eisenstadta.

Na kraju knjige objavljene su kratke bilješke o autorima uvrštenih radova, opširna bibliografija iz područja komparativistike, imensko i predmetno kazalo.

Tekstove s njemačkog, francuskog i engleskog na hrvatski jezik preveli su Dubravka Hrastovec, Jagoda Milinković, Mica-Orban-Kljaić i Vanja Polić.

Na ovom je skupu nakladnik Srpsko kulturno društvo Prosvjeta predstavilo još i Roksandićevu knjigu "Etničnost, vjera, tolerancija" u kojoj autor piše o pravoslavnima u Hrvatskoj.

Sve tri vjere u ranom novom vijeku na ovim prostorima imale su primitivnu relogioznu kulturu, napomenuo je Roksandić i dodao kako mnogi koji zagovaraju da je Osmansko Carstvo bilo tolerantno nisu u pravu.

U najblažem slučaju provodilo je segregaciju, istaknuo je Roksandić i dodao kako one lošije slučajeve ne želi ni spominjati.

Na istom je skupu nakladnik Tipex predstavio i knjigu mlade Roksandićeve suradnice Sanje Lazanin "Priručnik iz njemačke paleografije".

Ovo je jedinstven priručnik na hrvatskom jezičnom području, rekao je arhivski savjetnik u Hrvatskom državnom arhivu Miljenko Pandžić i dodao kako je to prvi takav priručnik kod nas."

Drago Roksandić (1948.) je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je više knjiga, a među njima i knjigu "Srbi u Hrvatskoj".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙