FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OSOBLJE UN-A NAMJERAVA GLASOVATI O POVJERENJU ANNANU

NEW YORK, 19. studenog 2004. (Hina/AFP) - Sindikat zaposlenikaUjedinjenih naroda u petak namjerava glasovati o povjerenju svojemšefu, glavnome tajniku Kofiju Annanu i upravi UN-a, zbog niza skandalakoji u zadnje vrijeme potresaju tu organizaciju, priopćeno je izsjedišta UN-a u New Yorku.
NEW YORK, 19. studenog 2004. (Hina/AFP) - Sindikat zaposlenika Ujedinjenih naroda u petak namjerava glasovati o povjerenju svojem šefu, glavnome tajniku Kofiju Annanu i upravi UN-a, zbog niza skandala koji u zadnje vrijeme potresaju tu organizaciju, priopćeno je iz sjedišta UN-a u New Yorku.

Glavni tajnik UN-a već se nekoliko puta našao na meti kritika svojih zaposlenika zbog nekoliko skandala u koje su bili umiješani visoki dužnosnici te organizacije. Promatrači smatraju da je "kap preko ruba" i povod sastanku članova sindikata bila informacija prema kojoj je glavni tajnik ovaj tjedan odbacio zaključke internog tima istražitelja o optužbama o protekcionizmu i seksualnom zlostavljanju iznesene protiv zamjenika glavnog tajnika pri Službi za unutarnju kontrolu (OIOS) Dileepa Naira.

Naime, ovoj je informaciji prethodio skandal koji se dogodio u srpnju. Annan je tada odbacio zaključke članova istražiteljskog tima UN-a koji su nakon provedene istrage zaključili da je Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice UNHCR Ruud Lubbers kriv za seksualno zlostavljanje svoje zaposlenice, nakon čega je bivši nizozemski premijer nastavio obavljati dosadašnju dužnost.

Annanov glasnogovornik Fred Eckhard objasnio je kako "glavni tajnik ima pravo prihvatiti ili odbaciti zaključke" Službe za unutarnju kontrolu. Također je kazao kako je glavni tajnik najprije "razmotrio podnesene zaključke, a zatim je donio odluku". Prethodno se o slučaju konzultirao s odvjetnicima te je zaključeno da izvješće OIOS-a "nije pravno utemeljeno".

Članovi sindikata iznose još neke primjere nekorektnog poslovanja unutar organizacije poput korupcije koju povezuju s nekim visokim dužnosnicima UN-a koji su radili na programu "nafta za hranu" u Iraku ili primjerice, otkrića "crne kutije" iz nepoznatog zrakoplova pronađene u jednom ormaru u zgradi UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙