FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba žestoko protiv ponovnog osnivanja financijske policije

ZAGREB,1. prosinca 2004.(Hina) - Saborska oporba, poglavito SDP,žestoko je danas kritizirala Vladin zakonski prijedlog da se ponovnoosnuje financijska policija, prozivajući Vladu da želi uvestipolicijsku državu koja bi represivnim aparatom punila državniproračun.
ZAGREB,1. prosinca 2004.(Hina) - Saborska oporba, poglavito SDP, žestoko je danas kritizirala Vladin zakonski prijedlog da se ponovno osnuje financijska policija, prozivajući Vladu da želi uvesti policijsku državu koja bi represivnim aparatom punila državni proračun.

HDZ-ovci su pak uzvraćali da je bivša koalicijska vlast ukidanjem financijske policije 2001. pogodovala lošoj naplati proračunskih prihoda, da je uvelike onemogućila državna tijela u učinkovitoj borbi protiv korupcije i sive ekonomije.

U kritikama na predloženi zakon prednjačila je SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović, prozivajući HDZ da je financijsku policiju do 2000. koristio u obračunima s "onima koji su se nalazili na za HDZ neprijateljskim izbornim listama". Ustvrdila je da je financijska policija odgovorna za propast brojnih poduzeća, iako u njima nije našla ni jednu nepravilnost.

"Hoćemo li dobiti i građevinsku policiju, policiju za ćudoređe, turističku, ginekološku policiju za zabranu abortusa? Sve se ovo svodi na to da onaj tko se usudi kritizirati vlast bude siguran da će ga pohoditi policija", poručila je kolegama iz HDZ-a.

Na izlaganje SDP-ove zastupnice ispravcima krivih navoda reagiralo je čak dvanaest HDZ-ovih zastupnika, prozivajući je da se služi retorikom iz komunističkih vremena, da je upravo njezina stranka, kada je došla na vlast, slala policiju u kuće i poduzeća HDZ-ovaca.

"Kako se kolegica iz SDP-a nije htjela sama ugasiti, namjeravala sam pozvati dobrovoljno vatrogasno društvo Sabora, ali se ipak sama ugasila", ironizirala je HDZ-ova zastupnica Zdenka Babić Petričević i zaradila opomenu.

Pokušavajući primiriti zastupnike, predsjedavajući Luka Bebić malo se zbunio, pa je, uz gromoglasni smijeh u sabornici, svog stranačkog kolegu Stjepana Bačića oslovio kao Stjepana Mesića.

I drugi oporbeni klubovi koji su sudjelovali u raspravi, HSS i IDS, smatraju da postojeće institucije - porezna uprava i carinska služba - mogu zadovoljavajuće nadzirati ubiranje poreznih, carinskih i drugih prihoda i trošarina, te da bi ponovno uvođenje financijske policije samo dodatno opteretilo proračun.

"Naši građani još uvijek zaziru od financijske policije, posebno zbog toga da opet ne postane oblik političkog pritiska kakva je bila do 2000. Kad čovjeka ujede zmija, taj se i guštera plaši", ocijenio je IDS-ovac Damir Kajin.

HSS-ovac Željko Pecek rekao je da se plaši predloženog zakona, posebno zbog odredbe po kojoj bi ravnatelj financijske policije bez ikakvog naloga mogao pozvati osobe na razgovor u službene prostorije, kao i treće osobe, i to samo na temelju pretpostavke da znaju nešto o osobi koja se sumnjiči za utaju poreza.

"To me podsjeća na slučaj Helene Puljiz", rekao je Pecek.

Kao razloge ukidanja financijske policije 2001. naveo je 24,7 milijardi kuna nenaplaćenih poreza i doprinosa koje je, kaže, ostavila financijska policija, 30 posto poduzeća koja su završila u stečaju ili stečajnom postupku.

Ove i sve ostale oporbene prozivke odlučno je odbacio ministar financija Ivan Šuker, ustvrdivši da financijska policija kakva se ovim zakonom kani osnovati nema nikakve veze s onom do 2001.

Kao osnovni cilj "reosnivanja" naveo je učinkoviti nadzor naplate poreznih i drugih proračunskih prihoda, stabilnost poreznog i financijskog sustava, suzbijanje sive ekonomije i utaje poreza.

Upozorio je da se u zadnje tri godine naplata trošarina uopće nije nadzirala, kao ni naplata koncesijskih naknada, navodeći za primjer kamenoloma i izvora pitke vode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙