FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCHROEDER I BUSH RADE NA POBOLJŠANJU ODNOSA

BERLIN, 30. studenog 2004. (Hina) - Njemački kancelar Garhard Schroederplanira posjet američkom predsjedniku Georgu Bushu u prvoj polovicisiječnja, javlja u utorak dnevnik "Berliner Zeitung" pozivajući se nadiplomatske izvore.
BERLIN, 30. studenog 2004. (Hina) - Njemački kancelar Garhard Schroeder planira posjet američkom predsjedniku Georgu Bushu u prvoj polovici siječnja, javlja u utorak dnevnik "Berliner Zeitung" pozivajući se na diplomatske izvore.

Njemački kancelar bi u Washington trebao otputovati još prije Bushove svečane prisege, koja je zakazana za 22. siječnja. Američki predsjednik bi zauzvrat Njemačku uvrstio u plan svog posjeta Europi u veljači 2005. tijekom kojeg je prvobitno bio predviđen samo posjet Bruxellesu.

Iz istih izvora se saznaje da vlade u Berlinu i Washingtonu nakon ponovnog izbora Busha za predsjednika intenzivno rade na poboljšanju odnosa. Jedan neimenovani izvor iz ureda kancelara Schroedera potvrdio je da iz Washingtona dolaze signali koji upućuju na intenziviranje odnosa s Berlinom. Isti izvor potvrđuje da tijekom američko-njemačkih razgovora početkom sljedeće godine Washington više neće potezati sporno pitanje njemačkog vojnog angažmana u Iraku.

Njemačko-američki odnosi pogoršali su se nakon što je kancelar Schroeder temu rata u Iraku uvrstio u svoju predizbornu kampanju za parlamentarne izbore prije dvije godine. Promatrači drže da su odnosi između dvije zemlje na najnižoj točki u poslijeratnoj povijesti, a njemačka demokršćasnka oporba socijaldemokratskom kancelaru Schroederu predbacuje da je ugrozio povijesne odnose sa SAD-om uz istovremeno demonstrativno produbljavanje prijateljstva s ruskim predsjednikom Putinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙