FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar: institucije koče razvoj tržišta nekretnina

ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Hrvatske institucije u javnomsektoru moraju promijeniti stav prema stranim ulagačima na tržištunekretnina, što bi uz promjenu poslovnog mentaliteta Hrvatskoj moglodonijeti znatnih koristi, rečeno je na međunarodnom seminaru onekretninama održanom u organizaciji tvrtke Iktus, dijela nizozemskekompanije Thijssen PR.
ZAGREB, 30. studenog 2004. (Hina) - Hrvatske institucije u javnom sektoru moraju promijeniti stav prema stranim ulagačima na tržištu nekretnina, što bi uz promjenu poslovnog mentaliteta Hrvatskoj moglo donijeti znatnih koristi, rečeno je na međunarodnom seminaru o nekretninama održanom u organizaciji tvrtke Iktus, dijela nizozemske kompanije Thijssen PR.

Hans van der Ley iz ABN AMRO banke ističe da apetiti ulagača za investicije u nekretnine u Hrvatskoj rastu, no oni nailaze na otpor u javnim institucijama. Ljudi koji u njima rade znaju se ponašati neposlovno, otkazujući dogovorene sastanke i ignorirajući interes ulagača, čime im šalju negativnu poruku, tvrdi van der Ley. Bolja iskustva, kako kaže, ima u privatnom sektoru u kojemu se poslovi lakše zaključuju.

Pravno - administrativne zapreke poslovanju spomenuo je i nizozemski veleposlanik u Hrvatskoj Lionel Veer, no on posebno ističe potrebu promjene netržišnog mentaliteta. Po njegovu mišljenju, riječ je najviše o strahu od promjena koji je zahvatio sve postkomunističke zemlje, a posebno je izražen u području nekretnina. Taj strah je iracionalan, ocjenjuje Veer, navodeći primjer Francuske u kojoj je u vlasništvu Nizozemaca 250 tisuća kuća, bez negativnih utjecaja na francuski identitet i suverenitet.

Podpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić ocijenio je da su preduvjeti za funkcioniranje tržišta nekretnina sređene zemljišne knjige te doneseni prostorni i urbanistički izvedbeni planovi. To su prvi zadaci države, a ne manje važan je i zadatak određivanja namjene zemljišta, smatra Bebić.

U području stanogradnje, nizozemski konzultanti naglasili su potrebu otvaranja tržišta iznajmljivanja stanova. To bi, kako primjerice smatra Erik Beier iz DIGH fondacije za financiranje javnog stanovanja, potaknulo mobilnost stanovništva nevezanoga vlasništvom stana ili kuće te oslobodilo značajna sredstava stanovništva za financiranje potreba nevezanih uz otplatu nekretnina.

No saborski zastupnik Radimir Čačić odgovora da će tržište izmajmljivanja u Hrvatskoj biti teško razviti jer je 90 posto stambenog fonda u privatnom vlasništvu, a ostatak većinom u zaštićenom najmu. Uz to, smatra Čačić, građevinari u nas većinom nisu i poduzetnici koji razmišljaju o vlasništvu nad zgradama nakon završetka gradnje. Rješenje je, po njemu, u novoj izgradnji za tržište iznajmljivanja koje ima perspektivu zbog povoljnih poreza na najam, a samo u Zagrebu, kako je procijenio, postoji potreba za 45 tisuća takvih stanova.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙