FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor odgodio izbor novog pučkog pravobranitelja

ZAGREB,18. studenoga(Hina) - Hrvatski sabor popodne nije izabrao novogpučkog pravobranitelja, a glasovanje o tome odgodio je do daljnjega.
ZAGREB,18. studenoga(Hina) - Hrvatski sabor popodne nije izabrao novog pučkog pravobranitelja, a glasovanje o tome odgodio je do daljnjega.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks pozvao je pritom klubove zastupnika da u narednom tjednu rasprave i usuglase stajališta o osobi koja će naslijediti dosadašnjeg pravobranitelja Antu Klarića kojemu je osmogodišnji mandat istekao prije šest mjeseci i svoje prijedloge upute Odboru za izbor i imenovanja.

Predsjednik tog Odbora Branimir Glavaš popodne je Saboru predložio da za pravobranitelja izabere Željka Thura, zamjenika dosadašnjeg pravobranitelja Klarića, no nakon stanke koju su zatražili svi klubovi, odlučeno je da se danas ne ide na izbor.

Da bi izbor novog, trećeg pučkog pravobranitelja mogao biti upitan, bilo je razvidno po 'razvoju događaja' u saborskim kuloarima.

Naime, iz neslužbenih razgovora bilo je jasno da je Thurov izbor mnogim zastupnicima dvojben zbog nekoliko razloga.

Dijelu zastupnika smetalo je što se na osmogodišnji mandat planira izabrati 70-godišnjaka, a dio njih pitao se može li se problemima obespravljenih građana baviti osoba uz koju se veže afera da je Thur, nakon višegodišnjih maltretiranja, iz svog stana iselio dugogodišnju stanarku, što su bilježili i mediji.

Na kuloarske priče reagirao je Glavaš koji je danas od MUP-a zatražio i dobio izvješće koje je pokazalo da se protiv Thura ne vodi nikakav kazneni postupak, niti je protiv njega podnijeta kaznena prijava.

Unatoč Glavaševu pozivu zastupnicima da izaberu Thura, klubovi su odlučili drugačije i dogovorili odgodu glasovanja i izbor novog, trećeg po redu pučkog pravobranitelja, nakon čega je Sabor zaključio današnji rad.

Sabor će 11. sjednicu nastaviti u srijedu glasovanjem o amandmanima na predloženi državni proračun za 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙