FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

NOVI MAROF - U jaku nevremenu, koje je kasno poslijepodne pogodilo Varaždinsku županiju, poginuo je pedesetosmogodišnji Valent Cindori iz Remetinca kod Novog Marofa. Na Cindorija je pala kamp-prikolica koja mu je u vinogradu služila kao klijet. Nevrijeme, praćeno jakim sjevercem i pljuskom, zahvatilo je poslijepodne nakon 14,20 sati i Bjelovarsko-bologorsku županiju, izvijestio je večeras Državni centar za obavješćivanje.

VINKOVCI - Zbog olujnog nevremena poslijepodne je u Vukovarsko-srijemskoj županiji prekinuta opskrba strujom u 11 naselja, potvrdio je Centar za obavješćivanje. U dijelu naselja koja su ostala bez struje štete su ubrzo uklonjene i opskrba strujom je redovita, navode u Centru za obavješćivanje. U vukovarsko-srijemskoj policiji kažu da je olujno nevrijeme na vukovarskom području oštetilo pet osobnih automobila, da je padao crijep s krovova kuća i granje sa stabala te da je na željezničkoj pruzi Vinkovci - Nuštar vjetar odnio jedan polubranik.

ĐAKOVO - Đakovačko prigradsko naselje Široko Polje zahvatila je poslijepodne kratkotrajna i razorna pijavica koja je nosila dijelove krovova. Vjetar i mjestimice led, jaki je zračni kovitlac u Širokom Polju oko 16,30 sati sa stambenih i gospodarskih zgrada nosio dijelove krovova, a u obitelji Kajzer u zrak je dignuo čak i teška željezna dvorišna vrata. Pijavica je u Širokom Polju slomila i velik bor, bacivši ga na zgradu područne škole, no bez posljedica, a dio sela privremeno je bio bez struje.

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je danas Zakon o zaštiti prava pacijenata koji bi tu zaštitu treba uzdići na višu, europsku razinu. Nadzor nad zaštitom bolesničkih prava obavljat će povjerenstva na županijskoj, te ono na državnoj razini - u Ministarstvu zdravstva, a rad članova povjerenstava bit će honoriran. Zakonom, koji je dobio potporu većine zastupnika, pacijentu se jamči pravo na drugo mišljenje, ima pravo na obaviještenost o svom zdravstvenom stanju, te o zahvatima koje liječnici nad njim kane obaviti, a jamči mu se i pravo na privatnost.

ZAGREB - Hrvatski sabor poslijepodne nije izabrao novog pučkog pravobranitelja, a glasovanje o tome odgodio je do daljnjega. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks pozvao je pritom klubove zastupnika da idućega tjedna rasprave i usuglase stajališta o osobi koja će naslijediti dosadašnjeg pravobranitelja Antu Klarića i svoje prijedloge upute Odboru za izbor i imenovanja. U drugo čitanje poslane su i predložene izmjene Zakona u USKOK-u. Sabor je prihvatio nekoliko izvješća, a 11. sjednicu nastavit će u srijedu glasovanjem o amandmanima na predloženi državni proračun za 2005.

ZAGREB - Tvrtka T-com, pružatelj usluga fiksne telefonije u Hrvatskoj, predstavila je danas uslugu Kućni SMS, kojom je slanje SMS poruka omogućeno i za 1,7 milijuna korisnika fiksne telefonske mreže. Aktiviranjem usluge, pojasnili su, moći će se razmjenjivati poruke s drugim korisnicima fiksnih telefona i mobilnih telefona T-Mobile mreže, a SMS-ovi će se moći slati i na e-mail adrese ili telefaksni uređaj. Usluga Kućni SMS će u čitavoj Hrvatskoj, kako su najavili, biti aktivna od ponedjeljka, 22. studenoga.

LEPOGLAVA - Skupina od 26 srpskih zatvorenika koji u Lepoglavi služe kazne zbog ratnih zločina od danas će početi jesti zatvorsku hranu, pošto ih je u kaznionici posjetio ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljaić. Ljajić je nakon susreta izjavio da je razgovarao s 40-ak zatvorenika koji ne prigovaraju na zatvorske uvjete, nego na sporost dogovora o njihovu premještaju na izdržavanje kazne u Srbiju i Crnu Goru.

ZAGREB - Ministar obrane Berislav Rončević izjavio je danas da je MORH u suradnji s drugim ministarstvima priredilo sadržaj Memoranduma o suradnji Oružanih snaga RH i američke vojske i dodao da i dalje apsolutno tvrdi da u vezi s time nije povrijeđena nikakva linija zapovijedanja. Pregledao sam te materijale i sve dokumente od 2000. do danas i utvrdio da akti takvoga sadržaja nikada nisu išli na prethodnu suglasnost u Ured predsjednika Republike, rekao je ministar Rončević novinarima za trajanja skupa "NATO poslije Istanbula - sigurnost u jugoistočnoj Europi".

ZAGREB - U Zagrebu je danas osnovan Hrvatski savez poljoprivrednih udruga (HSPU), krovna organizacija seljačkih udruga u Hrvatskoj, čiji je cilj zastupati interese domaće poljoprivrede i seljaka, posebice u pregovorima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Za predsjednika HSPU-a na današnjoj je burnoj osnivačkoj skupštini izabran Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, na razdoblje od dvije godine.

SLAVONSKI ŠAMAC - U Slavonskom Šamcu danas je otvoren novi međunarodni cestovni granični prijelaz između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, gradnja kojeg je stajala oko 14 milijuna kuna. Izgradnja je financirana novcem Republike Hrvatske i zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a dio je projekta olakšavanja trgovine i prijevoza u jugoistočnoj Europi. Novi granični prijelaz u Slavonskom Šamcu nalazi se uz državnu cestu D7 Osijek - Đakovo - Slavonski Šamac. Osim šest trakova za osobne i četiri traka za teretne automobile te prostrano parkiralište opremljen je i objektima za graničnu policiju, carinu, fitopatologa, veterinara i druge.

ZAGREB - Riječki nakladnik Dušović i Kršovnik predstavio je danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu knjigu Bože Mimice "Dalmacija u moru svjetlosti - Povijest Dalmacije od antike do kraja XX. stoljeća". O knjizi su govorili akademici Petar Strčić, Ante Stamać i Tonko Maroević. Mimičina monografija "Dalmacija u moru svjetlosti" objavljena je na tisuću stranica u dva sveska. Božo Mimica je numizmatičar, a objavio je više popularnih knjiga o Dalmaciji.

VARAŽDIN - Drugoj osnovnoj školi u Varaždinu UNICEF-ov ministar dobre volje Zlatan Stipišić Gibonni večeras je u Gradskoj vijećnici uručio priznanje "Škola bez nasilja". To je prva škola u Hrvatskoj koja je za uspješan završtak programa poduke o zaustavljanju nasilja među djecom dobila takvo priznanje. Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Tanja Radočaj kazala je da su uspješno završili jednogodišnju akciju "Stop nasilju među djecom", prikupivši potreban novac i priključivši 120 hrvatskih škola u taj program poduke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙