FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GENERAL UPOZORAVA IRAN DA NE PODCJENJUJE AMERIČKU VOJSKU

WASHINGTON,29. studenoga 2004.(Hina) - Visoki američki vojnizapovjednik upozorio je Iran i druge zemlje da dobro promisle prijenego im se učini da mogu kao slabost iskoristiti činjenicu da jeamerička vojska angažirana u dvjema velikim operacijama u Iraku iAfganistanu.
WASHINGTON,29. studenoga 2004.(Hina) - Visoki američki vojni zapovjednik upozorio je Iran i druge zemlje da dobro promisle prije nego im se učini da mogu kao slabost iskoristiti činjenicu da je američka vojska angažirana u dvjema velikim operacijama u Iraku i Afganistanu.

"Ne bih mogao shvatiti zašto bi Iranci željeli ići protiv nas na otvoren način što bi nas navelo da upotrijebimo našu zračnu i morsku silu protiv njih", rekao je general John Abizaid, zapovjednik Američkog središnjeg zapovjedništva u razgovoru za američki list USA Today od ponedjeljka.

Neki članovi američkog Kongresa izrazili su zabrinutost da SAD-u nedostaje vojnih snaga i da bi to moglo dovesti u iskušenje zemlje poput Irana i Sjeverne Koreje da povećaju terorističke aktivnosti i razviju oružje masovnog uništavanja.

Abizaid, zapovjednik za Afganistan i Irak, rekao je da bi svaka zemlja koja opaža američku vojnu slabost trebala dobro promisliti.

"Mi možemo stvoriti više vojne sile po četvornom centimetru nego itko drugi na Zemlji, i svi to znaju", rekao je Abizaid na povratku iz Afganistana u svoj stožer u Dohi u Kataru. "Ako razmotrite naše nuklearne mogućnosti, to bi trebalo svakome objasniti da nema sile koja se može vojno mjeriti sa Sjedinjenim Državama".

SAD trenutno ima 138.000 vojnika u Iraku, 20.000 u Kuvajtu, 18.500 u Afganistanu i 1.300 u Africi za borbu protiv terorizma, kao i snage raspoređene u Japanu, Koreji, Njemačkoj i BiH.

Abizaid je rekao da nije potrebno dodatno ojačati vojne snage čak ni za pružanje sigurnosti tijekom izbora u Iraku 30. siječnja. On je rekao da će potreba za velikim raspoređivanjem snaga u inozemstvu opadati tijekom vremena dok iračke i afganistanske snage budu preuzimale zadaće u svojim zemljama.

"Ima dovoljno snaga za borbu protiv terorizma", rekao je Abizaid govoreći o američkim i stranim snagama i dodao da je navođenje drugih zemalja da daju svoje snage politički, a ne vojni problem te da zemlje moraju zaključiti da je ta borba vrijedna vođenja.

Abizaid je rekao da je zabrinut da bi politički nemiri u Ukrajini mogli navesti tu zemlju da povuče svoje snage iz Iraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙