FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran najavio da će do ponedjeljka zaustaviti obogaćivanje urana

TEHERAN, 22. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Iran je najavio da ćeispoštovati rok koji mu je nametnula EU i do ponedjeljka zaustavitiobogaćivanje urana te tako utišati strahove da želi proizvestinuklearnu bombu, a što bi tu azijsku zemlju moglo poštediti UN-ovihsankcija.
TEHERAN, 22. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Iran je najavio da će ispoštovati rok koji mu je nametnula EU i do ponedjeljka zaustaviti obogaćivanje urana te tako utišati strahove da želi proizvesti nuklearnu bombu, a što bi tu azijsku zemlju moglo poštediti UN-ovih sankcija.

Teheran je prošloga tjedna obećao predstavnicima EU da će do 22. studenoga 'zamrznuti' obogaćivanje urana, uoči sjednice Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja će u četvrtak odlučivati o tome hoće li prijaviti Iran Vijeću sigurnosti UN-a i tražiti uvođenje sankcija.

"Od sutra ćemo prekinuti aktivnosti oko obogaćivanja urana, kao što smo obećali", izjavio je u nedjelju glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi na konferenciji za novinare.

Zahtjev za uvođenje sankcija Iranu predvodile su SAD, optužujući tu islamsku državu da, 'pod velom' civilnog nuklearnog programa, pokušava razviti atomsko oružje.

Oporbene iranske skupine u agzilu također su tvrdile da Teheran pojačava aktivnosti oko obogaćivanja urana prije sastanka IAEA-e.

"Zabrinuti smo zbog izvješća koja pokazuju da prije međunarodnog sastanka oni žele ubrzati proizvodnju sastojaka koji mogu dovesti do nuklearnog oružja", upozorio je u subotu i američki predsjednik Goerge W. Bush.

Iran, pak, odbacuje takve optužbe i tvrdi da samo želi osnažiti elektrifikaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙