FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA OPORBA PROTIV POMICANJA PRAZNIKA UJEDINJENJA

BERLIN, 4. studenog 2004. (Hina) - Demokršćanska oporbena Unija CDU/CSUoštro se ovih dana usprotivila namjerama socijaldemokratsko-zelenevlade Gerharda Schrödera o pomicanju nacionalnog praznika Danaujedinjenja s 3. listopada na prvu nedjelju u listopadu.
BERLIN, 4. studenog 2004. (Hina) - Demokršćanska oporbena Unija CDU/CSU oštro se ovih dana usprotivila namjerama socijaldemokratsko-zelene vlade Gerharda Schrödera o pomicanju nacionalnog praznika Dana ujedinjenja s 3. listopada na prvu nedjelju u listopadu.

Novoizabrani potpredsjednik Unijinog zastupničkog kluba Michael Meister smatra da ova inicijativa pokazuje da je Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD) i vladi Gerharda Schrödera ujedinjenje dviju njemačkih država još uvijek stran pojam ta da ova stranka "još nije stigla u ujedinjenu Njemačku". Zastupnik CDU-a u Bundestagu i bivši borac za ljudska prava u DDR-u Günter Nooke nazvao je kancelara Schrödera i inicijatora ideje o ukidanju praznika, ministra financija Hansa Eichela (SPD), "izdajicama domovine". Ukidanje Dana ujedinjenja kao neradnog praznika osudila je i Liberalno-demokratska stranka (FDP).

Savezni ministar financija Hans Eichel predstaviti će u četvrtak plan štednje za sljedeću godinu koji između ostalog predviđa i pomicanje praznika Dana ujedinjenja s radnog dana na prvu nedjelju u listopadu.

Ministar gospodarstva Wolfgang Clement (SPD) podržao je planove ministra Eichela te je izrazio nadu da će stanovništvo "naći razumijevanja". Njemačka u međunarodnoj usporedbi ima mnogo praznika, možda i previše, smatra Clement zaključivši da se nacionalni praznik "sa svim emocijama koje mu pripadaju" može slaviti i nedjeljom.

Namjere savezne vlade o ukidanju neradnog praznika Dana ujedinjenja pozdravili su i predstavnici gospodarstva.

Datum praznika je izabran slučajno i to stoga jer je tadašnji kancelar Helmut Kohl (CDU) prvi Dan ujedinjenja 1990. htio proslaviti na dan koji prema statistikama slovi kao najsunčaniji jesenski dan, što pada 3. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙