FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRCI U ISTANBULU SLAVE POVRATAK RELIKVIJA IZ VATIKANA

ISTANBUL, 27. studenog 2004. (Hina/AFP) - Grčka pravoslavna zajednica uIstanbulu proslavila je u subotu navečer povratak relikvija dvojicesvetaca ukradenih tijekom četvrtog križarskog pohoda 1204. godine, akoje je papa Ivan Pavao II ranije tijekom dana u Rimu službeno vratiocarigradskom patrijarhu Bartolomeju I.
ISTANBUL, 27. studenog 2004. (Hina/AFP) - Grčka pravoslavna zajednica u Istanbulu proslavila je u subotu navečer povratak relikvija dvojice svetaca ukradenih tijekom četvrtog križarskog pohoda 1204. godine, a koje je papa Ivan Pavao II ranije tijekom dana u Rimu službeno vratio carigradskom patrijarhu Bartolomeju I.

Nekoliko stotina vjernika okupilo se u malenoj katedrali sv. Grgura u Istanbulu kako bi proslavilo povratak relikvija sv. Grgura Nazianzemskog i sv. Ivana Crisostomskog.

U prigodnom govoru, Bartolomej I izrazio je zahvalnost Papi i njegovoj kuriji na toj "velikodušnoj odluci".

"Ovom gestom razlikuje se od svojih prethodnika prije osam stoljeća, koji su prihvatili duhovna i materijalna blaga koja su bila oduzeta našem gradu i našoj Crkvi", rekao je.

Kardinal Walter Kasper, koji je u Istanbulu predstavljao Vatikan, izjavio je nakon službe da je povrat relikvija dokaz sve većeg zajedništva između "crkvenih sjedišta Carigrada i Rima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙