FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jugoistočna Europa magnet za slovenske investitore

LJUBLJANA, 18. studenog 2004. (Hina) - Države u jugoistočnoj Europipravi su magnet ne samo za slovenska izvozna poduzeća i trgovinu negoi za osiguravajuća društva koji u idućih 10 godina upravo tu regiju,uz Rusku federaciju, vide kao najveću priliku za svoju ekspanziju,piše ljubljansko "Delo", pozivajući se i na analizu koju je zaslovenske osiguravatelje napravio ekonomist dr. Franjo Štiblar.
LJUBLJANA, 18. studenog 2004. (Hina) - Države u jugoistočnoj Europi pravi su magnet ne samo za slovenska izvozna poduzeća i trgovinu nego i za osiguravajuća društva koji u idućih 10 godina upravo tu regiju, uz Rusku federaciju, vide kao najveću priliku za svoju ekspanziju, piše ljubljansko "Delo", pozivajući se i na analizu koju je za slovenske osiguravatelje napravio ekonomist dr. Franjo Štiblar.

Slovenski su investitori u državama jugoistočne Europe s jedne strane manje poželjni od investitora iz većih država, ali je njihova prednost u poznavanju jezika, kultura i običaja s obzirom na nekadašnji zajednički život u Jugoslaviji i djelovanje u istom društveno-ekonomskom sistemu, pa se slovenska poduzeća i investitori sve više pojavljuju u državama zapadnog Balkana.

U tim državama investicije ima 560 slovenskih tvrtki, a po nekim optimističkim ocjenama čak i oko 1000, rekao je Matej Rogelj, zamjenik šefa odjela za jugoistočna tržišta Gospodarske komore Slovenije.

Prema stanju zabilježenom na kraju prošle godine, po podacima te Komore, slovenska su poduzeća u Hrvatskoj do sada investirala 610 milijuna eura, u BiH 207 milijuna, u Srbiju i Crnu Goru 206 milijuna, a u Makedoniju 79 milijuna eura.

Prema podacima Gospodarske komore, slovenske su tvrtke u ovoj godini na ta područja planirale uložiti sredstva u ukupnom iznosu oko 220 milijuna eura.

"Jedna od prednosti slovenskih osiguravatelja na tom području je što smo mali, što znači da nikoga ne ugrožavamo. Nema dakle bojazni koju Makedonci osjećaju prema Grcima kad kažu da bi mogli kupiti pola Makedonije, nema rezerviranosti koju Crnogorci osjećaju prema Srbima ili sumnji koje Bosanci imaju prema Hrvatima i Srbima", navodi Štiblar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙