FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ABUJI POČEO SUMMIT AU-A O KRIZI U OBALI BJELOKOSTI

ABUJA, 14. studenog 2004. (Hina/AFP) - Sastanak na vrhu šefova državaAfričke unije (AU) posvećen krizi u Obali Bjelokosti koji je sazvaonigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo, predsjedatelj AU, počeo je unedjelju u Abuji oko 15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.
ABUJA, 14. studenog 2004. (Hina/AFP) - Sastanak na vrhu šefova država Afričke unije (AU) posvećen krizi u Obali Bjelokosti koji je sazvao nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo, predsjedatelj AU, počeo je u nedjelju u Abuji oko 15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Glasnogovornica nigerijskog predsjednika Remi Oyo potvrdila je AFP-u da je susret počeo, a na njemu sudjeluju predsjednici Obale Bjelokosti, Burkine Faso, Gabona, Gane, Senegala i Togoa. Libiju predstavlja ministar vanjskih poslova.

Zadaća summita je "obnova dijaloga i osiguranje provedbe sporazuma o primirju" između snaga privrženih bjelokosnom predsjedniku Laurentu Gbagou i pobunjenika, dodao je za AFP nigerijski ministar vanjskih poslova Olu Adeniji.

Ocijenio je da je malo vjerojatno da će u razgovorima sudjelovati izaslanstva pobunjenika iz Obale Bjelokosti i političkih stranaka koje se protive Gbagbovu režimu.

Neredi u Obali Bjelokosti bili su počeli početkom prošlog tjedna, nakon što su snage predsjednika Gbagboa nakon godinu i pol dana prekinule primirje bombardiranjem sjevernog dijela zemlje, koji je pod nadzorom pobunjenika od 2002., kad nisu uspjeli provesti državni udar.

Nakon što su vladine snage prošle subote u napadu na francusku vojnu bazu ubile devet vojnika i ranile više od dvadeset, francuske su snage uzvratile i uništile dva zrakoplova Suhoja, koji su sudjelovali u napadu, što je izazvalo porast nasilja - silovanja, napada i krađa - protiv francuskih državljana i drugih stranaca.

Odlazak stranih državljana iz te bivše francuske kolonije izazvan višednevnim nasiljem i dalje traje.

Stotine Europljana, od kojih su velika većina Francuzi, čekaju da napuste Obalu Bjelokosti. Tijekom dana dva bi zrakoplova, koje je unajmilo francusko ministarstvo vanjskih poslova, trebala evakuirati iz zemlje 800 ljudi, kao i dan ranije, rekao je glasnogovornik francuskog vojnog kontingenta u Obali Bjelokosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙