FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GBAGBO: FRANCUSKA PODRŽAVA POBUNJENIKE U OBALI BJELOKOSTI

PARIZ/ABIDJAN, 15. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Obale BjelokostiLaurent Gbagbo optužio je u ponedjeljak Francusku da podržavapobunjenike u njegovoj zemlji, usporedivši ponašanje francuske vojskeu Obali Bjelokosti sa sovjetskom invazijom na Čehoslovačku 1968.godine.
PARIZ/ABIDJAN, 15. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo optužio je u ponedjeljak Francusku da podržava pobunjenike u njegovoj zemlji, usporedivši ponašanje francuske vojske u Obali Bjelokosti sa sovjetskom invazijom na Čehoslovačku 1968. godine.

"Koristeći smrt svojih vojnika u Bouakeu kao izgovor, Francuska je uništila našu sigurnost", rekao je Gbagbo u razgovoru za francuski dnevnik Liberation, aludirajući na bojne zrakoplove koji su, kako tvrdi, bombardirali pobunjeničke položaje i njegovim snagama gotovo omogućili preuzimanje pobunjeničkog uporišta Bouakea.

Snage Obale Bjelokosti ubile su devetoricu francuskih vojnika u bombaškom napadu na francusku bazu 6. studenoga na što je Pariz odgovorio uništenjem zračnih snaga svoje bivše kolonije.

"Objektivno, stali su na pobunjeničku stranu", rekao je, prenosi Reuters.

Gbagbo je također ocijenio da je raspoređivanje francuskih snaga nakon zračnih napada u kojima su poginuli francuski mirovnjaci neprihvatljivo. "To je poput invazije na Prag 1968.", rekao je.

U međuvremenu, situacija u glavnom gradu Obale Bjelokosti smirila se i grad u miru obilježava Dan mira, koji je uveo prvi predsjednik te zemlje Felix Boigny, javlja France presse.

Prošlog tjedna potresali su ga nasilni protufrancuski prosvjedi u kojima je poginulo oko 60 ljudi, a više od 1000 ozlijeđeno je.

Zemlju je zbog nasilja napustilo 5000 zapadnih državljana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙