FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER I JANŠA ZA DIJALOG O OTVORENIM PITANJIMA

ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader imandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša najavili su nizbilateralnih susreta i dogovorili okvir buduće suradnje. Oni su sesastali na rubu sastanka predsjednika vlada zemalja članicaSrednjoeuropske inicijative koji je u petak održan u Portorožu.
ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader i mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša najavili su niz bilateralnih susreta i dogovorili okvir buduće suradnje. Oni su se sastali na rubu sastanka predsjednika vlada zemalja članica Srednjoeuropske inicijative koji je u petak održan u Portorožu.

Sanader je izjavio da su Slovenija i Hrvatska prijateljske i susjedne zemlje čiji dobri odnosi ne mogu zasjeniti niti to što postoji nekoliko otvorenih pitanja.

Sanader je rekao da je s Janšom dogovorio okvir buduće suradnje i niz bilateralnih sastanaka, što će započeti čim Janšina vlada bude potvrđena u parlamentu.

Na pitanje kako komentira koalicijski ugovor Janšine vlade u kojem se spominju uvjetna potpora ulasku Hrvatske u EU i tvrda stajališta u vezi granica, Sanader je rekao da želi naglasiti da u tom dokumentu piše i to da će nova slovenska vlada odnose s Hrvatskom rješavati suradnjom, a ne konfliktima.

Janša je o razgovoru sa Sanaderom govorio na odvojenoj konferenciji za novinare i naglasio da neka otvorena pitanja ne smiju ugroziti dobre odnose.

Janša je izjavio da će Slovenija pomagati Hrvatskoj u njenom uključenju u EU i NATO, a na pitanje hoće li se njegova vlada zauzeti da Hrvatska idućeg mjeseca dobije datum za početak pregovora s EU neodređeno je izjavio da podržava uključivanje Hrvatske, ali da je potrebno ispunjavanje uvjeta za ulazak u EU.

Glede otvorenih pitanja u odnosima s Hrvatskom Janša je rekao da je "u dugoročnom smislu optimist" i da će se ta pitanja rješavati "u europskom okviru".

Na pitanje o stajalištima o granici iz koalicijskog ugovora stranaka koje će sudjelovati u njegovoj vladi, Janša je objasnio da se zapravo radi o već postojećim stajalištima različitih tijela. Janša je također rekao da u pogledu arbitraže, za razliku od nekih drugih u Sloveniji, smatra da se arbitraže Slovenija ne mora bojati.

Dodao je da je u Sloveniji do sada vrijedilo stajalište- ili sporazum Drnovšek-Račan (o granici) ili ništa, no da se on s tim ne slaže i da se arbitraže, ako ne dođe do dogovora, ne treba bojati.

Na pitanje o problematici štediša Ljubljanske banke Zagreb rekao je da se njegovo stajalište ne razlikuje od stajališta ranijih vlada "osim u nijansama", no odbio je konkretizirati odgovor na to pitanje.

"Besmisleno je da se otvorena pitanja najprije rješavaju kroz medije prije nego što započnu razgovori dviju strana", rekao je Janša, najavljujući skorašnji dijalog dviju vlada o svim otvorenim pitanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙