FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Utvrđena cijena izdanja novih državnih obveznica

ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Cijena obveznice iz novog izdanjadržavnih obveznica vrijednog 200 milijuna eura, dospijeća 2019.godine, utvrđena je danas na 99,655 posto, a u 15 sati zatvorena jeknjiga upisa.
ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Cijena obveznice iz novog izdanja državnih obveznica vrijednog 200 milijuna eura, dospijeća 2019. godine, utvrđena je danas na 99,655 posto, a u 15 sati zatvorena je knjiga upisa.

Erste & Steiermaerkische Bank (ESB), Privredna banka Zagreb (PBZ), Raiffeisenbank Austria (RBA) i Zagrebačka banka (ZABA), kao vodeći agenti pokrovitelji izdanja objavili su 23. studenoga poziv na upis novog izdanja državnih obveznica, od kada je bila otvorena i knjiga upisa.

Uplata i izdanje obveznica očekuje se u ponedjeljak, 29. studenog, a njihovo uvrštenje u prve kotacije Zagrebačke i Varaždinske burze u utorak, 30. studenog.

Riječ je o do sada najdugoročnijim državnim obveznicama, a sredstva prikupljena tim izdanjem bit će namijenjena refinanciranju dospijeća inozemnog duga po 'samuraj obveznicama', čime će se, tumače u Ministarstvu financija, posredno utjecati i na smanjenje ukupnog hrvatskog inozemnog duga.

Analitičari Zagrebačke banke, jedne od četiri banke aranžera i vodeći agenti izdanja, kako prenosi Bankamagazine, smatraju da je riječ o najpovoljnijem financiranju za državu do sad. Cijena obveznice pri izdanju bit će 99,655 posto uz godišnji kupon od 5,375 posto. U odnosu na benchmark, njemačku državnu obveznicu, najnovije državno izdanje ima najniži spread, a dospijeće od 15 godina znači da se krivulja prinosa na domaće obveznice sa valutnom klauzulom produljila za dodatnih 5 godina, navodi se.

Ove su godine izdane dvije državne obveznice na domaćem tržištu - 400 milijuna eura vrijedno izdanje obveznice koja na naplatu dospijeva 2007. godine, te tri tranše desetogodišnje obveznice ukupno vrijedne 650 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙