FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rončević o Mesićevoj izjavi

ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončevićdanas je, komentirajući jučerašnju izjavu predsjednika Stjepana Mesićana vojnom poligonu u Slunju da ministar obrane treba slušati njegovezapovijedi rekao da će kao i do sada u gotovo 11-mjesečnu radupoštovati nadležnosti.
ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončević danas je, komentirajući jučerašnju izjavu predsjednika Stjepana Mesića na vojnom poligonu u Slunju da ministar obrane treba slušati njegove zapovijedi rekao da će kao i do sada u gotovo 11-mjesečnu radu poštovati nadležnosti.

Predsjednik Mesić je u Slunju na novinarski upit jesu li zbog njegove neupućenosti u potpisivanje Memoranduma o suradnji s vojskom SAD-a poremećeni odnosi između njega i ministra obrane odgovorio da nisu "jer će ministar po zapovjednoj vertikali ispunjavati ono što predsjednik bude od njega tražio".

Zakon o obrani točno razrađuje nadležnosti Hrvatskog sabora, predsjednika države kao vrhovnog zapovjednika, Vlade i ministra obrane, rekao je danas Rončević na novinarski upit u tijeku proslave 5. obljetnice Taktičko-simulacijskog središta Zapovjedništva za izobrazbu i obuku Hrvatske kopnene vojske. Istaknuo je da do sada "nikada nije izišao iz nadležnosti niti to kani".

Slažem se da je u dijelu međusobna informiranja bilo nesporazuma i spreman sam kao ministar, a vjerujem da će to prihvatiti i Predsjednik, ukloniti neke nedostatke koje smo zajednički utvrdili prošli petak. Na upit hoće li zakazati novi sastanak te da je po novinarovoj procjeni Mesić bio ljut na njega, Rončević je odgovorio da zbog saborskih obveza nije vidio izvješća o tome, istaknuvši da je otvoren za suradnju. Probleme u informiranju ćemo riješiti i na današnjem kolegiju postaviti stvari onako kako zahtijeva Zakon o obrani, istaknuo je.

Upitan hoće li načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić nazočiti tjednim sastancima kod Mesića, ministar je rekao da Predsjednik može pozvati na razgovor koga god želi jer je na vrhu zapovjedne vertikale, ali "general Lucić je obvezan i meni podnijeti bilješku o razgovorima. Glavni stožer je dio MORH-a i do sada to nije rađeno, no to je zatečeno stanje i spreman sam to promijeniti", dodao je.

Na upit je li riječ o međusobnu izbjegavanju, jer on jučer nije bio na vojnoj vježbi u Slunju, a na današnjoj proslavi nije bilo ni Mesića ni načelnika GS-a, iako je general Lucić trebao primiti zahvalnicu Središta, Rončević je zanijekao. Podsjetio je da je jučer zasjedala Vlada, pa ga je u Slunju zamijenio državni tajnik, te na današnje obveze generala Lucića s kojim će se danas susreti na kolegiju, istaknuvši kratko: "Sve je u redu."

Na pitanje o medijskim napisima po kojima su prije nekoliko godina bili silovani ročnici te da je istraga bila zataškana, odgovorio je da je proslijedio zapovijed da slučaj ispita Vojno-obavještajna agencija i Vojna policija. Istaknuo je da zataškavanja ne smije biti te da će, ako je bilo kakvih kršenja redovitih procedura, zatražiti odgovarajuće mjere za počinitelje.

Na proslavi 5. obljetnice ministar je pohvalio rad Taktičko-simulacijskog Središta Zapovjedništva za izobrazbu i obuku Hrvatske kopnene vojske, ocijenivši da je ta ustrojbena jedinica HKV-a jedna od onih koje su u potpunosti na razini NATO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙