FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 21. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati
ZAGREB, 21. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

SPLIT - Izaslanik pape Ivana Pavla II., državni tajnik u Vatikanu kardinal Angelo Sodano, sinoć je u Splitu, u nazočnosti visokih dostojanstvenika Katoličke crkve, hrvatskog premijera Ive Sanadera, ministara Bože Biškupića i Dragana Primorca, blagoslovio i otvorio obnovljenu Biskupsku palaču, odnosno novu zgradu Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu. Riječ je o neorenesansnoj palači, izgrađenoj prije 100 godina za prvoga nadbiskupa. Zgradu su godine 1948. nacionalizirale jugokomunističke vlasti, a Crkvi ju je vratila Republika Hrvatska godina 1998., kada je i počela njena obnova. U toj palači prigodom svog posjeta Splitu i Solinu, godine 1998., boravio je papa Ivan Pavao II. Nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić istaknuo je da obnovljena zgrada sada potpuno odgovara suvremenim potrebama Crkve i bit će dom ne samo nadbiskupa, nego će se u njoj koncentrirati svi poslovi Splitsko-makarske nadbiskupije koji su do sada bili raštrkani po raznim zgradama. Ministar kulture Božo Biškupić kazao je kako je stavljanje u funkciju ove obnovljene palače značajan za cjelokupnu hrvatsku kulturu a osobito za ovaj dio Hrvatske, koji je, kako je naglasio, "jezgro hrvatske državnosti i kulture".

SPLIT - Predsjednik Vlade Ivo Sanader i državni tajnik Vatikana kardinal Angelo Sodano sastali su se sinoć, nakon svečanosti blagoslova i otvaranja palače Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu. Nakon razgovora, koji je potrajao oko pola sata, premijer Sanader izjavio je novinarima kako su razgovarali o odnosima Hrvatske i Svete Stolice te približavanju Hrvatske EU. "Državnom tajniku, kardinalu Sodanu kazao sam kako očekujemo odluku Europskog vijeća o datumu početka pregovora o ulasku u EU. Sveta Stolica ima jako dobru diplomaciju i stoga mislim da može lobirati za našu državu", rekao je premijer Sanader. Kardinal Sodano izjavio je novinarima kako se nada da će Hrvatska što prije ući u EU. "Postoje još neke birokratske poteškoće, ali vjerujem da će brzo biti otklonjene. Odnosi Hrvatske i Svete Stolice su dobri, i potvrda tome je i činjenica da je Papa tri puta pohodio Hrvatsku", kazao je kardinal Sodano.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je jučer kako smatra da ga je ministar obrane Berislav Rončević trebao kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga izvijestiti o Memorandumu o suradnji Hrvatske vojske i Vojske SAD-a koji je potpisan u srpnju ove godine. "Po novoj zakonskoj regulativi ministar obrane uključen je u zapovjedni lanac i ako je netko trebao vrhovnog zapovjednika izvijestiti o tome, to je ministar", rekao je Mesić komentirajući izjavu ministra Rončevića da to nije trebao učiniti on, već je tu mogućnost imao načelnik Glavnog stožera. "Memorandum je potpisan, i ako pregovore vodi netko iz vojske, onda sam ja morao biti informiran, i to je sve", rekao je Mesić nakon što je jučer primio u Uredu predsjednika skupinu građana. "Ne mogu ja dobivati usmene poruke", kazao je Mesić, dodavši da se ovdje radilo o suštinskim pitanjima, o odnosima vojne suradnje između Hrvatske i SAD-a.

ZAGREB - Ministar obrane Berislav Rončavić - komentirajući sinoć izjavu predsjednika Republike Stjepana Mesića da ga je trebao obavijestiti o potpisivanju Memoranduma o suradnji Oružanih snaga RH i američke vojske - naglasio je kako je Memorandum potpisan apsolutno u skladu sa zakonom. "Sadržaj Memoranduma i priprema toga međunarodnog sporazuma rađen je u skladu sa zakonom o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora te sa Zakonom o obrani i Ustavom RH", naglasio je ministar Rončević u Dnevniku Nove TV. Podsjetio je kako je Memorandum "međunarodni ugovor vojne naravi" te kako je "Vlada priredila njegov prijedlog i on je upućen Hrvatskom saboru" na potvrdu. Komentirajući izjavu predsjednika Mesića da je "po novoj zakonskoj regulativi ministar obrane uključen u zapovjedni lanac, te da ga je ministar trebao obavijestiti o potpisivanju Memoranduma, ministar Rončević je naglasio kako su ovi odnosi (predsjednik - ministar obrane) ovakvi od 2002. godine kada je izmijenjen Zakon o obrani". "Ja sam pregledao u našem urudžbenom zapisniku, u našoj knjizi pošte. Nikad ugovori, odnosno akti ove vrste, nisu išli na prethodno izjašnjavanje i upoznavanje Predsjednika Republike. Po tome i ovaj put smo postupili apsolutno u skladu sa zakonom i tu je stvar potpuno jasna", rekao je ministar obrane Rončević.

SPLIT - Na području Stupa kod Splita jučer je pušten u rad kanalizacijski sustav Split - Solin, u sklopu integralnog projekta zaštite Kaštelanskog zaljeva. Predsjednik Upravnog vijeća Agencije Eko-Kaštelanski zaljev Vladimir Andročec istaknuo je kako je to trenutačno najveći ekološki projekt na Sredozemlju, a danas pušteni kanalizacijski sustav Split - Solin, u koji je uloženo 55 milijuna eura, jedan je od najvećih na Jadranu. Puštanjem u rad kanalizacijskog sustava Split - Solin od otpadnih će voda konačno u cijelosti biti očišćeni Kaštelanski zaljev, istočni dio Splita i grad Solin. Do idućeg ljeta, kad će biti dovršena sekundarna mreža, na sustav će biti priključen i Strožanac, Stobreč, Šine i Sirobuja. Na tom je području više od sto tisuća stanovnika, a na sustav je priključena i industrija u Kaštelanskom zaljevu. Sustav je otvorio predsjednik Vlade Ivo Sanader.

VUKOVAR - Franjevačkom samostanu sv. Filipa i Jakova u Vukovaru jučer su vraćene 3.833 stare i rijetke knjige, koje su odnesene iz samostana nakon srpske okupacije Vukovara 1991. godine. Knjige su u Vukovar, u pratnji pomoćnice ministra kulture Branke Šulc, dovezene iz samostana sv. Ivana Kapistrana iz Zemuna, gdje su više godina bile pohranjene. U vukovarskom samostanu sv. Filipa i Jakova knjige su dočekali vukovarski franjevci, predvođeni gvardijanom fra Zlatkom Špeharom. Izrazivši svoju veliku radost što su knjige vraćene, gvardijan Špehar naglasio je da je u fundusu samostanske knjižnice u Vukovaru prije Domovinskog rata nalazilo oko 17.000 vrijednih knjižnih primjeraka. Najstarija knjiga bila je "Medicinska knjiga" iz 1501. godine. Pomoćnica ministra kulture Branka Šulc navela je kao daljnje prioritete vraćanje umjetnina iz Srbije i Crne Gore, povrat ikonostata pravoslavne crkve u Boboti nedaleko Vukovara koji se čuva u Pokrajinskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu, kao i 35 djela likovne kolonije iz Ernestinova koja se nalaze u banji Unaković pored Apatina. Ta bi se umjetnička djela Hrvatskoj trebala vratiti do kraja ove godine.

KNIN - Predsjednički kandidat Hrvatskog bloka (HB) Ivić Pašalić na sinoćnjoj javnoj tribini u Kninu rekao je da će, bude li izabran za predsjednika Republike, voditi državotvornu politiku, koja će Hrvatskoj i njezinim građanima vratiti dostojanstvo. "Osim sluganske i izdajničke politike koja je ponizila hrvatske građane i oduzela im dostojanstvo, postoji i ona druga, odlučna Hrvatska, koja je iznijela pobjedu u Domovinskom ratu i koja i danas slijedi ideje prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana", rekao je Pašalić. Ocijenio je da je "od samog stvaranja države ključni problem hrvatske politike uplitanje udbaških i komunističkih krugova u sve dijelove vlasti - od Ureda Predsjednika, preko Vlade i nekih ministarstava do velikih gospodarskih poduzeća i medija". "Oni nas zbog interesa svojih stranih gospodara žele ponovno ugurati u neku novu balkansku federaciju", dodao je. "S korupcijom i kriminalom valja se obračunati u samom državnom vrhu. Bez toga neće biti ni gospodarskog napretka, ni povećanja izvoza, ni novih radnih mjesta", rekao je Pašalić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙