FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovan HROK; razmjena informacija sredinom 2005.

ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski registar obveza pokreditima (HROK), odnosno kreditni registar s razmjenom informacija o,u prvo vrijeme, kreditima stanovništva vjerojatno će profunkcioniratiu trećem kvartalu iduće godine, najavljeno je na današnjojkonferenciji za novinare.
ZAGREB, 26. studenog 2004. (Hina) - Hrvatski registar obveza po kreditima (HROK), odnosno kreditni registar s razmjenom informacija o, u prvo vrijeme, kreditima stanovništva vjerojatno će profunkcionirati u trećem kvartalu iduće godine, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Registar obveza po kreditima bit će svojevrsna baza podataka o kreditnim obvezama potrošača (zaduženost, urednost plaćanja, financijska snaga) u svim uključenim bankama, kojima će registar služiti kao temelj za ocjenjivanje kreditne sposobnosti klijenata prilikom novog zaduženja.

S vremenom bi se sustav trebao financirati samostalno od naplaćivanja usluga, istaknula je članica Uprave HROK-a Lidija Hanžek. Ocjenjuje da će proces dobivanja kredita biti lakši i brži, a tražitelji će morati prilagati znatno manje dokumenata da bi dokazali svoju kreditnu sposobnost.

Naime, banke će moći kupiti kreditno izvješće samo temeljem zahtjeva potrošača za kreditom, dok će potrošači moći dobiti uvid u svoje kreditno izvješće. U prvoj se fazi razmišlja i da potrošač da suglasnost kroz zahtjev za kredit, rečeno je.

Nakon što je Hrvatska narodna banka dala prethodnu suglasnost, 24. studenoga ove godine održana je osnivačka skupština i osnovana pravna osoba HROK d.o.o. Osnivački kapital je 7,5 milijuna kuna, što bi trebalo biti dostatno za uspostavu registra, a vlasnici tvrtke su 20 banaka. Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreba imaju po 14 posto udjela, dok Erste&Steirmarkische, Hypo Alpe Adria, Raiffeisen, HVB Splitska, Nova i Hrvatska poštanska banka imaju po 10 posto udjela. Ostalih 12 banka imaju po jedan posto udjela.

Predsjednik Skupštine HROK-a Eugen Paić-Karega ističe da banke vlasnici drže 97,5 posto tržišta u Hrvatskoj, a ostale su banke pozvane da se u sustav uključe kao korisnici. Kao ključne prednosti sustava izdvaja da potrošači lakše mogu do kredita, uz povoljnije uvjete, pri čemu se povećava kupovna moć i sprječava prezaduživanje. Korisnici, prvenstveno banke, bolje mogu upravljati kreditnim rizikom, učinkovitije donositi odluke i povećati prodaju proizvoda potrošačima.

Osnivanje registra temelji se na Zakonu o bankama, a za sada će u taj sustav biti uključene samo banke, s obzirom da taj zakon ne omogućava priključenje drugih financijskih institucija, poput leasing kuća, kartičara ili trgovaca koji nude svoje kredite, kazao je direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček.

No, za očekivati je da se s vremenom, a nakon zakonskih promjena, u sustav uključe svi zainteresirani, kao što je to slučaj u brojnim razvijenim zemljama, koje su donosile posebno zakonsko rješenje za svoje kreditne registre.

Registar, dakle, neće smanjiti količinu odobrenih kredita, već će omogućiti bolje i kvalitetnije kreditne proizvode, a kao jedan od instrumenata povećanja financijske discipline na tržištu, s vremenom će vjerojatno doprinijeti i pojeftinjenju kredita, ocijenjeno je. Na upit o svjetskim iskustvima, Paić-Korega ističe da će sustav neminovno utjecati na pad kamatnih stopa, a koliko prerano je reći.

HROK, kako je rečeno, nastavlja raditi na usuglašavanju internih akata i na zaključivanju pregovora s partnerima za tehnološko rješenje, TransUnion CRIF Decision Solutions LLC (TUC) - vodećeg svjetskog i europskog registra, a za partnera koji će dati infrastrukturnu podršku odabrana je Financijska agencija (FINA).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙