FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEČ: IRANCI ĆE ISPUNITI OBEĆANJE DANO EU-U I IAEA

BEČ: IRANCI ĆE ISPUNITI OBEĆANJE DANO EU-U I IAEABEČ , 26. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Iranci će ispuniti obećanjedano EU-u i Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju koje se odnosina zamrzavanje procesa obogaćenja urana i svih s tim povezanihaktivnosti, izjavio je u petak Hossein Musavian, šef teheranskogizaslanstva koje je doputovalo u sjedište IAEA u Beču.
BEČ , 26. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Iranci će ispuniti obećanje dano EU-u i Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju koje se odnosi na zamrzavanje procesa obogaćenja urana i svih s tim povezanih aktivnosti, izjavio je u petak Hossein Musavian, šef teheranskog izaslanstva koje je doputovalo u sjedište IAEA u Beču.

"U potpunosti ćemo ispuniti obećanja i prekinuti proces obogaćenja urana i sve s tim povezane aktivnosti", rekao je za Reuters Musavian. Obogaćenje urana je proces tijekom kojega se uran pročišćava da bi se iskoristio kao gorivo u nuklearnim elektranama, a kada je posebno obogaćen koristi se u proizvodnji oružja.

No, teško postignuti sporazum između EU-a i Irana ponovno dolazi u pitanje nakon što je Teheran u četvrtak zatražio odobrenje međunarodne zajednice za nastavak rada dvadesetak centrifuga za obogaćenje čija je svrha korištenje urana za znanstvena istraživanja.

"EU je zabrinut jer smatra da ćemo nastaviti s procesom obogaćenja urana, no jamčim vam da se to neće dogoditi", rekao je Musavian novinarima.

Iransko izaslanstvo obavilo je razgovore s nadležnim osobama u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj te u Beču s dužnosnicima IAEA u nastojanju da se riješi pitanje daljnjeg djelovanja dvadeset centrifuga, rekao je Musavian. Na pitanje novinara vjeruje li da će Europljani i Iranci postići sporazum odgovorio je da je u tom pogledu optimist.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙