FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekonomski institut slavi 65. obljetnicu djelovanja

ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Izravne koristi Hrvatske od fondovaEuropske unije bit će mnogo manje nego što se očekuje, a osnovnaekonomska korist može uslijediti tek indirektno kao posljedica reformikoje treba provesti, jedna je od nalaza i preporuka iz radova koji ćese predstaviti na međunarodnoj konferenciji kojom će Ekonomskiinstitut obilježiti svoju 65. obljetnicu djelovanja.
ZAGREB, 16. studenog 2004. (Hina) - Izravne koristi Hrvatske od fondova Europske unije bit će mnogo manje nego što se očekuje, a osnovna ekonomska korist može uslijediti tek indirektno kao posljedica reformi koje treba provesti, jedna je od nalaza i preporuka iz radova koji će se predstaviti na međunarodnoj konferenciji kojom će Ekonomski institut obilježiti svoju 65. obljetnicu djelovanja.

Konferencija će se održati 18. i 19. studenog u Zagrebu, očekuje se oko 70 autora, uvodničara i diskutanata, bit će predstavljeno 28 radova autora iz osam zemalja, a pokrovitelj konferencije je hrvatska Vlada, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Ekonomskog instituta.

Program konferencije podijeljen je u sedam tematskih cjelina - razvoj, rast i ekonomske reforme; fiskalna politika, nezaposlenost i demografska kretanja; financijski sektor i monetarna politika; međunarodna razmjena i tokovi kapitala; inovacijski menadžment; konkurentnost i prostorno-ekonomska pitanja povezana s ujedinjenjem Europe. Posebnost je konferencije i zasebna sesija za mlade ekonomiste (mlađe od 30 godina) na kojoj će biti predstavljeno šest radova.

Sandra Švaljek kao neke od zanimljivih nalaza i preporuka iz radova koji će biti predstavljeni, uz već navedene o fondovima EU, ističe da u Hrvatskoj postoji velika osjetljivost javnih financija na starenje stanovništva, naročito u zdravstvenom sustavu.

Ekonomski institut osnovan je 1939. i najstarija je institucija koja se bavi znanstvenoistraživačkim radom u području ekonomije u ovom dijelu Europe.

Uobičajeno je na Institutu u tijeku 20-30 projekata s područja makroekonomije, mikroekonomije, prostorne ekonomije itd.

Ravnatelj Instituta Ivan Teodorović kao važnije projekti koji će uskoro započeti navodi projekt sive ekonomije u Hrvatskoj, fiskalne decentralizacije, te konkurentnosti.

Institut je surađivao sa svim dosadašnjim vladama s nizom istraživanja, Institut daje analitički i teorijski utemeljen argument, a koliki su efekti tih analiza izvan je naše domene, objasnio je Teodorović.

Ekonomski institut je javni institut, sa oko 45-50 posto potrebnih sredstava financira se iz proračuna preko Ministarstva znanosti temeljem projekata trajnog istraživanja, a ostatak se pokriva komercijalnim istraživanjima za ministarstva, lokalne jedinice, poduzeća, i sl.

Dio obilježavanja 65. obljetnice djelovanja Ekonomskog instituta je i zbornik radova "Hrvatska na putu u Europsku uniju", a poklapa se i sa jubilarnim brojevima dviju Institutovih publikacija - stotog broja časopisa Privredna kretanja i ekonomska politika, te petom obljetnicom i 20 brojem Croatian Economic Outlooka.

U 65 godina znanstveno-istraživačkog rada Ekonomski je institut stvorio i respekatabilnu, najveću ekonomsku biblioteku u Hrvatskoj u čijem je fondu oko 50.000 naslova, te gotovo 5.000 radova znanstvenika Instituta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙