FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Komentirajući koalicijski ugovor četiriju stranaka buduće slovenske Vlade u kojem su navedena i rješenja za granična pitanja s Hrvatskom, predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da su to poznata politička stajališta nekih političkih opcija u Sloveniji, ali da to nije objektivno stanje niti Hrvatska to može prihvatiti. "Mi predlažemo najelegantnije rješenje, da Hrvatska i Slovenija pitanje razgraničenja na moru riješe (arbitražom) kao kao što su to učinile SAD i Kanada i neke europske zemlje. Zbog čega bi se netko trebao bojati arbitraže, to je sasvim regularan i legitiman i vrlo elegantan način rješavanja međudržavnih sporova", rekao je dr. Sanader.

ZAGREB - HDZ-ov zastupnik Branimir Glavaš danas je novinarima u Hrvatskom saboru najavio da će biti sudržan kod glasovanja o državnom proračunu za iduću godinu, nezadovoljan što se nije odlučivalo o 50-tak amadmana koje je uz dvojicu stranačkih kolega podnio na proračun. Glavaš je najavio i da s tim kolegama - Vladimirom Šišljagićem i Ivanom Drmićem, vjerojatno neće doći na saborsko glasovanje o povjerenju ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu, ili će, kaže, njih trojica kod glasovanja biti suzdržani. Glavaš, Drmić i Šišljagić jutros su, kada je Sabor glasovao o Vladinim amandmanima na proračun ostali suzdržani, suprotno ostalim zastupnicima HDZ-a koji su Vladi dali potporu. Glavaš je pred novinarima svoju stranku prozvao da je amandmane odbila na birokratski način, što, smatra, pokazuje da su "bahatost i samovolja još prenaglašeni u HDZ-u".

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je danas da se uz ograničena proračunska sredstva za obrazovanje u 2005. mora razmišljati i o izvanproračunskim sredstvima, kako bi se poboljšalo stanje u školstvu i znanosti. Naglasivši da će se boriti za izvanproračunska sredstva, Primorac je na konferenciji za novinare, održanoj nakon prosvjeda sindikata prosvjete i znanosti na Markovu trgu, ponovio da se za obrazovanje od Svjetske banke očekuje zajam od 85 milijuna dolara, od čega će se u 2005. dobiti 56 milijuna kuna.

ZAGREB - U povodu sutrašnjeg Dana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor predstavila je danas Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji do 2007. godine. Strategiju je izradila stručna skupina Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i drugih Vladinih tijela te nevladinih udruga koje se bave nasiljem u obitelji. U prva tri mjeseca ove godine broj slučajeva nasilja porastao je za 10 posto, no to može značiti i da se žrtve češće odlučuju prijaviti nasilnika, što je posljedica javnih rasprava o nasilju u obitelji. Po podacima MUP-a, lani je policija intervenirala u 55.846 slučajeva nasilja u obitelji, pri čemu je stradalo 58.011 osoba, dok je nasilju svjedočilo 16.197 maloljetnih osoba. Zbog nasilničkog ponašanja prijavljeno je 24.518 počinitelja.

ZAGREB - Hrvatska zajednica udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata izvijestila je danas da se potpuno ne slaže s prijedlogom zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koji je u drugom saborskom čitanju, jer im nisu prihvaćeni prijedlozi i amandmani na taj zakon. Predsjednik Zajednice Mario Marot rekao je na konferenciji za novinare da su udruge iz Domovinskog rata, pa i Zajednica roditelja poginulih branitelja, samo načelno poduprle zakonski prijedlog, sa zahtjevom da se prihvate njihovi prijedlozi. Nekorektnim je ocijenio da se sada govori kako zakon podupiru sve udruge iz Domovinskog rata iako su ga samo načelno poduprle, uz uvjet da se prihvate njihovi prijedlozi.

ZAGREB - Kćer prvog hrvatskog predsjednika Nevenka Tuđman nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođena optužbe da je koristeći svoj društveni položaj namještala poslove i za to dobivala proviziju od drugooptuženog Igora Kneževića koji je osuđen na dvije godine uvjetno. Nakon više od godinu i pol dana suđenja, sudsko vijeće pod predsjedanjem Vladimira Pavlekovića oslobodilo je Nevenku Tuđman USKOK-ove optužbe da je primila oko 1,7 milijuna kuna provizije od poslovnog partnera Kneževića kojemu je navodno namjestila poslove ugradnje telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt pokrenula je danas postupak razrješenja predsjednice supetarskog Općinskog suda Ivane Domić, osumnjičene za zlouporabu položaja i ovlasti, a zbog nezakonitosti na makarskom Općinskom sudu najavila je pokretanje kaznenog postupka protiv suca i tri službenika tog suda te zamjenika tamošnjeg općinskog državnog odvjetnika. Ministrica je na konferenciji za novinare kazala da je postupak razrješenja predsjednice supetarskog suda pokrenula jer su unutarnjim nadzorom utvrđene brojne nepravilnosti u njezinom radu koji se odnosi na poslove sudske uprave. Izrazila je očekivanje da će predsjednik neposredno višeg suda, u ovom slučaju predsjednik splitskog Županijskog suda Igor Benzon, zatražiti stegovni postupak protiv osumnjičene sutkinje.

RIJEKA - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Đurđa Adlešić izjavila je danas u Rijeci da je Zagreb postao središtem moći u Hrvatskoj, izrazivši nezadovoljstvo koncentracijom poreznih prihoda u glavnom gradu. Đurđa Adlešić, ujedno gradonačelnica Bjelovara i predsjednička kandidatkinja Hrvatske socijalno-liberalne stranke, kazala je za današnjeg posjeta Rijeci na prijamu kod gradonačelnika Vojka Obersnela, da bi udruga gradova trebala pojačati pritiske na Vladu da provodi zahtjeve glede decentralizacije ovlasti i novčanih tokova. Rekla je da podupire izravan izbor gradonačelnika i ocijenila da bi prihvaćanje tog prijedloga znatno ubrzalo decentralizaciju.

VINKOVCI - Na graničnom prijelazu Bajakovu carinici su u osobnom automobilu kojim je upravljao makedonski državljanin pronašli 9,342 kg heroina, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare u Vinkovcima pročelnica osječke Carinarnice Marija Petrović. Droga je u ponedjeljak navečer u 18 paketića pronađena pod vozačevim i suvozačevim sjedalom osobnog automobila marke "seat alhambra" kojim je upravljao makedonski državljanin A. I. (1968).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙