FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 11. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati
ZAGREB, 11. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra nastavit će danas 11. sjednicu raspravom o prijedlogu davanja suglasnosti Vladi za zajam od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kojim bi se vode u priobalnom području zaštitilo od onečišćenja. S 40 milijuna eura zajma financirala bi se izgradnja infrastrukture za zaštitu voda, a dug će se vraćati uvođenjem namjenske komponente u cijenu prostornog metra vode na područjima projekta. Pred zastupnicima je i HSS-ov prijedlog zakona o zaštiti i spašavanju, koji predviđa osnivanje za građane otvorenog Centra 112, pri Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Centar bi preuzeo aktivnosti sadašnjeg Centra za motrenje i obavješćivanje, a uveo bi se i besplatan telefonski broj 112.

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas bi trebala utvrditi prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, te u Hrvatski saboru uputiti i zakonske prijedloge vezane uz poreznu reformu. Prema dosadašnjim najavama ministra financija Ivana Šukera, državni proračun iduće će godine iznositi 91 milijardu kuna. To je oko deset milijardi kuna više nego ove godine, a nije, kako ističe Šuker, rezultat povećanja poreznog opterećenja, već stvarnog povećanja gospodarske aktivnosti u zemlji. Od ukupnih proračunskih rashoda država će najviše, 24 milijarde kuna, ili oko 1,2 milijarde kuna više nego ove godine, izdvojiti za mirovine, a za oko 800 milijuna kuna povećat će se rashodi za plaće, pa bi za njih u idućoj godini trebalo izdvojiti ukupno 22,6 milijardi kuna. Pred Vladom bi se danas trebali naći i prijedlozi zakona o porezu na dohodak i porezu na dobit. Izmjenama u sustavu oporezivanja dohotka predviđa se povećanje neoporezivog dijela dohotka sa 1.500 na 1.600 kuna, povećanje faktora osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji, kumuliranje poreznih olakšica (za životno osiguranje, zdravstvo, stambeno zbrinjavanje i sl.) na ukupno 12.000 kuna godišnje, te uvođenje kategorije drugog dohotka za oporezivanje primanja sportaša, pjevača i umjetnika. Izmjenama u sustavu poreza na dobit predviđa se pak ukidanje poreza na dividendu i ukidanje jednokratnog otpisa imovine.

ZAGREB - Državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Dražen Breglec najavio je jučer da bi u iduća dva tjedna mogao biti završen pravilnik kojim bi se zabranilo naplaćivanje nepotrošenih impulsa u fiksnoj telefoniji, odnosno zaokruživanje svakog razgovora na punu minutu."Vjerujem da se, možda, neće raditi o više od dva tjedna", rekao je Breglec na Odboru za medije. Naglasio je da Vlada problem obračuna tarifnog intervala ne namjerava riješiti zakonom, već podzakonskim aktom, odnosno pravilnikom koji će u obzir uzeti sve za donošenje valjane odluke bitne činjenice, poput obveza koje je na temelju sporazuma o prodaji dionica HT-a preuzela ova Vlada. Pravilnikom će biti sveobuhvatno rješeno cjelokupno područje telekomunikacijskih usluga u fiksnoj telefoniji, pa tako i da se svaka sekunda koja premaši minutu razgovora više ne obračunava kao dvije minute.

OPATIJA - Drugog dana XII. tradicionalnog savjetovanja 'Ekonomska politika Hrvatske u 2005.', koje se održava u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista (HDE) govorit će se o izazovima monetarne politike u pristupanju Europskoj uniji, trendovima hrvatskog gospodarstva u razdoblju od 1994. do 2003. godine, razvoju i perspektivama tržišta kapitala u Hrvatskoj, privatizaciji te o značaju obrazovanja i poduzetništva za EU. Na savjetovanju sudjeluje oko 450 stručnjaka, znanstvenika, državnih dužnosnika i gospodarstvenika.

ZAGREB - U povodu nezavidna položaja hrvatske knjige u koji je zapala zbog vezane prodaje knjiga i novina Zajednica nakladnika i knjižara jučer je na "Interliberu" priredila okrugli stol "Pet do 12 za hrvatsku knjigu" na kojem je istaknuto kako je nužno bolje organizirati hrvatske nakladnike i donijeti zakon o knjizi. Božo Rudež u ime Zajednice istaknuo je kako zbog te dramatične situacije, zapravo agonije hrvatske knjige, državnim ustanovama treba poslati jasne zaključke o tome što treba učiniti kako bi se spasila knjiga. "Moramo se oduprijeti tržišnoj anarhiji, organizirati se i zaštititi hrvatsku knjigu", istaknuo je Rudež. Predsjedništvo Zajednice predlaže da se pitanje distribucije knjige riješi osnutkom zajedničkoga dioničkog društva, da se donesu poticajne mjere za hrvatske tiskare dodjelom povoljnijih zajmova, zatim utvrde opći uvjeti funkcioniranja hrvatskoga tržišta knjiga, donese nakladnički kodeks kojim bi se osim trgovačkih pitanja uredio odnos između nakladnika i autora, prevoditelja i lektora te da se donese zakon o knjizi.

ZAGREB - Ravnatelj policije Ivica Franjić potvrdio je da je u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj od jučer unutarnja kontrola MUP-a, koja utvrđuje zašto se kasnilo s raspisivanjem tjeralice za optuženicima u slučaju Lora, objavila je sinoć Hrvatska televizija. U izjavi za središnji Dnevnik ravnatelj policije ocijenio je da kašnjenje s raspisivanjem tjeralice nije moglo bitno utjecati na bijeg petorice optuženika u tom slučaju. Franjić je kazao da je policija već 13. listopada obavijestila sve policijske uprave i granične prijelaze da je izdan uhidbeni nalog za petoricom optuženika na temelju odluke Vrhovnog suda o njihovom pritvaranju. Zato, rekao je ravnatelj policije Franjić, sedmodnevno kašnjenje s raspisivanjem tjeralice nije moglo bitno utjecati na mogućnost eventualnog bijega optuženika iz države. Pritom je odbacio mogućnost da je netko u splitskoj policiji pomogao optuženicima koji su u bijegu, rekavši da je policija i prije naloga za raspisivanjem tjeralice postupala kao da je ona raspisana.

ZAGREB - Hrvatski državljanin, 52-godišnji Mladen Mirković koji je od 2002. u crnogorskom zatvoru, bit će danas predan hrvatskim vlastima na graničnom prijelazu Bajakovo kako bi u Hrvatskoj nastavio izdržavanje zatvorske kazne, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa. Mirković je 2. kolovoza 2001. kao vozač kamiona sudjelovao u prometnoj nesreći na cesti Cetinje-Podgorica u kojoj je smrtno stradalo 12 osoba. Od tada se nalazi u pritvoru u Podgorici i osuđen je na 15 godina zatvora za teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa. Vrhovni sud Crne Gore odbio je njegovu žalbu i potvrdio presudu.

SPLIT - Knjiga novinara-komentatora "Slobodne Dalmacije" Ivana Ugrina "Hrvati to znaju", u izdanju splitskog ogranka Matice hrvatske, predstavljena je sinoć u Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu. U knjizi, koja je predstavljena u sklopu programa 12. Dana Matice hrvatske, objavljena su 64 Ugrinova teksta, komentara i polemičke kolumne, koji su objavljeni tijekom protekle tri godine u "Slobodnoj Dalmaciji" u raznim rubrikama. Osim religiozne tematike, autor kritički prati događaje u Hrvatskoj i svijetu, osobito etička pitanja kojima se dekristijanizira današnja civilizacija i analizira ih se s kršćanskoga stajališta. "Utješno je da među nama u nekršćanskim dnevnicima djeluje nekoliko novinara, među kojima je i Ivan Ugrin, koji pristupaju događanjima u duhu kršćanskog svjetonazora", kazao je predsjednik splitskog ogranka Matice Josip Botteri Dini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙