FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA MARKA PONOVO U OPTJECAJU

BERLIN, 23. studenog 2004. (Hina) - Nijemci od ovog tjedna pa do Božićamogu u mnogim trgovačkim lancima ponovno plaćati njemačkom markom,objavio je u utorak Savez njemačkih trgovaca na malo (HDI).
BERLIN, 23. studenog 2004. (Hina) - Nijemci od ovog tjedna pa do Božića mogu u mnogim trgovačkim lancima ponovno plaćati njemačkom markom, objavio je u utorak Savez njemačkih trgovaca na malo (HDI).

HDI se na ovaj korak odlučio nakon što je Njemačka središnja banka (Bundesbank) objavila da još uvijek preko 15 milijardi maraka nije zamijenjeno u eure. Kako je priopćeno, veći dio od ovog iznosa su kovanice no izgledi da one bude vraćene su, kako potvrđuje Bundesbank, malen jer je dobar dio završio u kolekcijama ili na dnu fontana.

Predstavnici Bundesbanke pozdravili su ovu akciju te pozvali građane da iskoriste priliku da još jednom božićne poklone plate starim platežnim sredstvom. Rok za zamjenu njemačke marke u eure je neograničen, no pojedinci uglavnom posjeduju manje svote zbog kojih se ne isplati putovanje u neku od poslovnica Bundesbanke koje se uglavnom nalaze u većim gradovima.

Glasnogovornik HDI-a drži da se još jedan veliki dio novčanica D-marke nalazi u inozemstvu gdje u nekim krajevima još uvijek služi kao platežno sredstvo. No, prema internim ispitivanjima HDI-ja, oko 10 milijuna Nijemaca još uvijek svjesno posjeduje njemačke marke.

Slična akcija je za vrijeme predbožićne potrošačke groznice 2002. naišla na dobar odaziv kod građana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙