FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KHIP: prijedlog proračuna je nerealan

ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Prijedlog državnog proračuna za2005. nije utemeljen na realnom sagledavanju mogućnosti hrvatskoggospodarstva, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinarepredsjednik Konfederacije hrvatske industrije i poduzetnika (KHIP)Ivan Paradžik.
ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Prijedlog državnog proračuna za 2005. nije utemeljen na realnom sagledavanju mogućnosti hrvatskog gospodarstva, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Konfederacije hrvatske industrije i poduzetnika (KHIP) Ivan Paradžik.

Prva rezerva KHIP-a oko prijedloga proračuna za 2005. odnosi se na njegovu veličinu od 91 milijardu kuna, što, smatra Paradžik, nije moguće postići bez novih nameta gospodarstvu i građanstvu.

"Gospodarski trendovi ne ukazuju na mogućnost punjenja predloženog proračuna bez novih nameta, a već smo svjedoci tihe inflacije i rasta cijena", ustvrdio je Paradžik.

Uz to, dodao je, prijedlog proračuna nije gospodarski poduzetan jer ne uključuje poticajne mjere, već je, kako je rekao, političko - socijalni, sa izbornim stremljenjima.

Pritom je istaknuo primjer financiranja reforme državne uprave za što je predloženo po njegovu mišljenju nedovoljnih 20 milijuna kuna, a neprihvatljivim je ocijenio i smanjenje sredstava za poticaje u poljoprivredi uz istodobno povećanje sredstava za pokrivanje gubitaka brodogradnje.

To po njegovu mišljenju pokazuje da Vlada nema jasnu viziju o strateških i razvojnim pitanjima Hrvatske.

Uz ove primjedbe, Paradžik smatra da prijedlog proračuna nije prošao uobičajenu raspravu socijalnih partnera, jer su iz te rasprave, kao i inače iz socijalnog dijaloga, po njegovim riječima neopravdano izostavljeni predstavnici značajnog dijela poslodavačke scene.

Dok su Vlada i sindikati primjereno zastupljeni u Gospodarsko - socijalnom vijeću (GSV), tvrdi Paradžik, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) koja zasad jedina predstavlja poslodavce, po njegovim podacima zastupa samo 0,4 posto potencijalnog članstva (ili 1.200 članova) na poslodavačkoj strani, pri čemu navode podatak o 320 tisuća mogućih članova (tvrtki, obrta, zadruga, poljoprivednih proizvođača i dr.). Uključivanjem KHIP-a i Saveza neovisnih udruga poslodavaca (SNUP), po njegovim riječima, taj udjel porastao bi na pet posto.

Stoga je KHIP zajedno sa SNUP-om, uputio zahtjev Uredu za socijalno partnerstvo za utvrđivanjem reprezentativnosti poslodavačkih udruga i raspodjelom mjesta u GSV-u . Ured je predložio kriterije reprezentativnosti, kaže Paradžik, koje su KHIP i SNUP prihvatili, ali iz HUP-a, kako je rekao, još nema odgovora, unatoč roku koji je istekao 4. studenoga.

Paradžik tvrdi da sindikati i Vlada nemaju ništa protiv utvrđivanja reprezentativnosti i raspodjele mjesta u GSV-u, ali da HUP opstruira taj proces jer mu odgovara monopolistički položaj u zastupanju poslodavaca.

Ne uspije li HKIP riješiti ovaj problem u suradnji sa HUP-om i SNUP-om, pokrenut će postupak pred Međunarodnom organizacijom rada i Međunarodnom udrugom poslodavaca, najavio je Paradžik.

Po podacima iznesenima na konferenciji, KHIP ima 5 tisuća članova i 5 granskih udruga, a u najskorije vrijeme očekuje prijem u članstvo Europske udruge malih i srednjih poduzetnika.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙