FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 23. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 23. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

SLAVONSKI BROD - Predsjednik Vlade i vladajućeg HDZ-a Ivo Sanader najavio je sinoć u Slavonskom Brodu, na 2. saboru HDZ-a u V. izbornoj jedinici, da će Vlada sljedećeg tjedna raspisati predsjedničke izbore. Potpredsjednica HDZ-a i kandidatkinja stranke za predsjednicu države Jadranka Kosor kazala je kako će službenu kampanju otpočeti upravo u toj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Vukovarsko-srijemsku, Požeško-slavonsku i Brodsko-posavsku županiju.

ZAGREB - Dvoje srpskih studenata podnijeli su jučer poslijepodne Prekršajnom sudu u Zagrebu žalbu na nepravomoćnu presudu kojom su osuđeni na višednevne zatvorske kazne jer su se fotografirali sa slikom ratnog zločinca Draže Mihailovića na središnjem zagrebačkom trgu, doznaje se u veleposlanstvu Srbije i Crne Gore u Zagrebu. Incident se dogodio u subotu poslijepodne na Trgu bana Josipa Jelačića, a uhićeno je troje srpskih studenata arhitekture. Sudac je nepravomoćno osudio mladića na 15 a jednu djevojku na pet dana zatvora, dok je treću oslobodio.

ZAGREB - Reforma energetskog sektora, započeta u Hrvatskoj prije tri godine, ulazi u drugu fazu, u kojoj se predviđa ukinuti Vijeće za regulaciju energetskih djelatnosti i osnivati Hrvatsku agenciju za regulaciju energetskih djelatnosti. Uz to, objedinjavanje prijenosa i vođenja elektroenergetskog sustava i pozicioniranje tog operatora prijenosnog sustava u sustav Hrvatske elektroprivrede, kao vertikalno integriranu tvrtku, te definiranje dinamike otvaranja elektroenergetskog tržišta, najvažnije su promjene iz paketa energetskih zakona koje je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru. Ti su prijedlozi nastavak reforme energetskog sektora započete 2001. kada je i usvojen paket energetskih zakona. U međuvremenu je i EU donijela pet novih direktiva vezanih uz energetiku, pa su zakoni i dio harmonizacije hrvatskog zakonodavstva sa pravnim stečevinama EU.

ZAGREB - Dio naftnih derivata od iduće će se godine iz zemalja Europske unije u Hrvatsku uvoziti uz carinu od 4,2 posto, što će vrijediti i za uvoz iz zemalja EFTA-e (Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn), Moldove i Turske, dok će se naftni derivati iz zemalja CEFTA-e (Bugarske i Rumunjske), te Makedonije i BiH u Hrvatsku moći uvoziti bez carine. Hrvatska je Vlada prošli tjedan Uredbom o carinskoj tarifi za 2005. utvrdila, među ostalim, sniženja osnovnih carina za pojedine proizvode, budući da je 2005. završna godina postupnog snižavanja stope carina za industrijske proizvode u okviru preuzetih obveza Svjetske trgovinske organizacije WTO. Tako najosjetljiviji industrijski proizvodi podrijetlom iz EU, EFTA-e i Turske, koji se nalaze još na listama postupnog sniženja, podliježu stopi carine koja će iznositi 30 posto od osnovne stope carina, a dio tekstila i željeza 20 posto.

ZAGREB - Ocjenjivački sud za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini kao najbolje rješenje je izabrao rad autora Nikole Bašića iz Zadra, priopćio je sinoć predsjednik Ocjenjivačkog suda gospićko-senjski biskup Mile Bogović. O tome hoće li se prihvatiti to rješenje odlučit će Glavni odbor za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika. Crkva hrvatskih mučenika će se graditi na Udbini pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Hrvatske biskupske konferencije.

ZAGREB - Nova, dvadeseta po redu besplatna elektronička knjiga objavljena na internetu klasično je djelo europske književnosti, "Maksime" Francoisa La Rochefoucaulta. Novu e-knjigu objavilo je Društvo za promicanje književnosti u medijima (DPKM) u suradnji s izdavačem Jesenski i Turk, a može se, kao i ostale besplatne elektroničke knjige, naći na adresi www.elektronickeknjige.com.

(Hina) yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙