FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Stanke Kujundžić "Naši mladenci"

ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Nakladnik Hrvatsko akademskodruštvo (HAD) iz Subotice predstavio je danas na Filozofskom fakultetuu Zagrebu fotomonografiju Stanke Kujundžić "Naši mladenci - Bunjevačkesvadbene nošnje na fotografijama od 1870. do 1970. - Svadbeni običajiHrvata-Bunjevaca u XX. stoljeću".
ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Nakladnik Hrvatsko akademsko društvo (HAD) iz Subotice predstavio je danas na Filozofskom fakultetu u Zagrebu fotomonografiju Stanke Kujundžić "Naši mladenci - Bunjevačke svadbene nošnje na fotografijama od 1870. do 1970. - Svadbeni običaji Hrvata-Bunjevaca u XX. stoljeću".

O knjizi i običajima Hrvata-Bunjevaca govorile su profesorice s odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Milana Černelić i Tihana Petrović, te iz Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata Marija Kubatović koja je pročitala pismo predsjednika Hrvatskoga akademskog društva iz Subotice Duje Runje.

Knjiga daje sadašnjim i budućim naraštajima Hrvata-Bunjevaca u Bačkoj priliku da bolje upoznaju svoju bogatu prošlost, i u ovim se fotografijama zrcali njihova prošlost kojom je duboko prožet i njihov današnji život, rekla je Černelić.

Knjiga je brevijar koji će se svakodnevno čitati, istaknuo je u svom pismu predsjednik HSD-a Dujo Runje, ocjenivši kako je "knjiga tanano tkanje sentimentalnog osjećaja za starim vremenima koja posebno ističu ljubav prema svome rodu".

"Htjela sam da ono što čini jednu malu granu hrvatskog naroda u okolici Subotice bude sačuvano", naglasila je autorica Stanka Kujundžić i dodala kako su "samozatajni Hrvati sa sjevera Bačke znali upriličiti svadbu koja odiše redom, finoćom, kulturom i prožetu vjerom".

Profesorica Petrović je, govoreći o značenju fotografije u etnologiji, istaknula da su bački Hrvati uvijek bili široko otvoreni srednjoeuropskim utjecajima.

Knjiga "Naši mladenci" (71 str.) sastavljena je iz dva dijela. Prvi dio čine fotomonografije bunjevačke svadbene nošnje od 1870. do 1970., a u drugom dijelu knjige opisani su svadbeni običaji bunjevačkih Hrvata u XX. stoljeću.

Knjizi "Naši mladenci" priloženi su sažetci na madžarskom i engleskom jeziku, kronika fotografija i literatura.

Stanka Kujundžić (1940.) je odvjetnica, a bila je i dogradonačelnica grada Subotice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙