FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POLJOPRIVREDNICI U BiH PROSVJEDOVALI NA ČETIRI GRANIČNA PRIJELAZA

SARAJEVO/MOSTAR,22. studenoga(Hina) - Članovi nekoliko različitihudruga poljoprivrednika koje djeluju u Bosni i Hercegovini blokiralisu u ponedjeljak dva granična prijelaza prema Hrvatskoj, a na još dvaorganizirali su okupljanja na kojima su iskazali prosvjed zbognedovoljne potpore bosanskohercegovačkih vlasti domaćim proizvođačimaprehrambenih proizvoda.
SARAJEVO/MOSTAR,22. studenoga(Hina) - Članovi nekoliko različitih udruga poljoprivrednika koje djeluju u Bosni i Hercegovini blokirali su u ponedjeljak dva granična prijelaza prema Hrvatskoj, a na još dva organizirali su okupljanja na kojima su iskazali prosvjed zbog nedovoljne potpore bosanskohercegovačkih vlasti domaćim proizvođačima prehrambenih proizvoda.

Prema izvješćima policije i Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), od 10 sati blokirani su granični prijelazi Doljani kod Metkovića i Gorica-Vinjani Donji, a isto su za HINA-u potvrdili i iz Saveza hrvatskih auto-moto klubova iz Bosne i Hercegovine (HAK).

Prosvjedni skupovi održani su pak kod graničnog prijelaza Izačić te Bosanska Gradiška no tamo nije bilo ometanja prometa.

Blokada će trajati do 14.00 sati, a po nekim najavama iz udruženja koja su se pridružila prosvjedu, nije isključeno da granica ostane zatvorena i do 18.00 sati.

Zahtjevi svih udruga su veoma slični - suspenzija ugovora o slobodnoj trgovini sa susjedima, dok se ne osiguraju mjere zaštite domaće proizvodnje, reguliranje upravljanja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu te odgovarajući novčani poticaji za početak tova stoke.

Predstavnik udruge prehrambenih proizvođača u BiH Toni Čugelj, koji je predvodio prosvjednike u Doljanima, kazao je novinarima kako su poljoprivrednici ogorčeni činjenicom da se hrana bez ikakvih ograničenja uvozi u BiH iz Hrvatske te Srbije i Crne Gore što uništava domaću proizvodnju.

Poljoprivrednici u ovom dijelu Hercegovine posebice su nezadovoljni jer se iz Hrvatske uvoze isto oni proizvodi koji upravo dospijevaju u bosanskohercegovačkom dijelu doline Neretve.

Kako je za Radio Herceg-Bosne iz Mostara izjavio predsjednik jedne od udruga, Udruženja poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini, Ranko Bakić blokada graničnih prijelaza rezultat je lošeg odnosa vlasti u BiH prema poljoprivrednicima i stimuliranja uvoza prije svega iz Hrvatske te SiCG, umjesto poticanja domaće proizvodnje. Bakić tvrdi kako se predsjednik Vijeća ministara BiH Adnan Terzić oglušio o zahtjeve poljoprivrednika da se načine korekcije Ugovora o slobodnoj trgovini, koji je stupio na snagu početkom godine. Tim sporazumom na proizvode iz Hrvatske i SiCG se ne naplaćuje carina.

Bakić je najavio kako su današnji potezi poljoprivrednika najava snažnijih prosvjeda i potpune blokade granice prema Hrvatskoj i SiCG.

Predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH Smail Hadžalić, koji je predvodio prosvjednike kod Izačića što su se razišli nakon 12 sati, kazao je pak kako današnje okupljanje treba shvatiti tek kao upozorenje.

Poduzimanje odlučnijih mjera najavio je nakon 29. studenog istaknuvši kako će, ne poduzmu li lokalne vlasti ništa na ispunjenju zahtjeva poljoprivrednika, vjerojatno uslijediti odluka o potpunoj blokadi svih graničnih prijelaza te županijskih i federalnih tijela vlasti.

Na prijelazu kod Bosanske Gradiške gdje su bile raspoređene jake policijske snage kako bi spriječile pokušaj blokade granice, oko 10 sati okupilo se nešto manje od stotinjak prosvjednika. Oni su stajali pored ceste iskazujući nezadovoljstvo vladinom poljoprivrednom politikom, a njihov predstavnik Vladimir Usorac kazao je kako vlastima Republike Srpske ostavljaju rok do 5. prosinca da pokrenu ranije obećane mehanizme zaštite domaće proizvodnje. U suprotnom, kazao je Usorac, uslijedit će puno oštrija reakcija poljoprivrednika i iz ovog entiteta.

Prema priopćenju iz Udruženja poljoprivrednika u BiH, ta je udruga pozvala Upravu za neizravno oporezivanje BiH da sugerira vlasnicima tegljača iz Hrvatske i SCG-a da do daljnjeg ne ulaze u BiH ili da im se čak zabrani ulaz. Prema najavama iz tog Udruženja, za utorak je najavljena samo blokada uvoza roba iz Hrvatske te Srbije i Crne Gore ne pojašnjavajući kakve će mjere poduzeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙