FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: "Tražit ću istražno povjerenstvo za Čačića i Tomčića"

SPLIT, 21. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader navečerašnjem 2. saboru HDZ-a 10. izborne jedinice, u Splitu, najavio jeda će kao predsjednik najveće stranke u Hrvatskoj, a ne kaopredsjednik Vlade, tražiti osnivanje saborskoga istražnog povjerenstvakoje će ispitati djelovanje i poslove Radimira Čačića iz HNS-a iZlatka Tomčića predsjednika HSS-a.
SPLIT, 21. studenog 2004. (Hina) - Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na večerašnjem 2. saboru HDZ-a 10. izborne jedinice, u Splitu, najavio je da će kao predsjednik najveće stranke u Hrvatskoj, a ne kao predsjednik Vlade, tražiti osnivanje saborskoga istražnog povjerenstva koje će ispitati djelovanje i poslove Radimira Čačića iz HNS-a i Zlatka Tomčića predsjednika HSS-a.

Sanader nije detaljnije rekao o razlozima za to, kazavši da se želi istina.

Govoreći o nastojanjima da uđe u EU istakao je kako se hrvatska krvava povijest više ne smije ponoviti i upravo zbog toga moramo biti u EU. "Nije EU idealna, to svi znamo, ali tamo nam se pružaju puno veće šanse za razvoj", rekao je Sanader.

Sadašnjem predsjedniku Hrvatske, Stipi Mesiću, Sanader je zamjerio što ne odaje počast prvome predsjedniku i utemeljitelju hrvatske države, Franji Tuđmanu, rekavši da svi narodi u Europi imaju svoje velikane, a velikan hrvatske nove povijesti je Franjo Tuđman.

"Ne može predsjednik države Mesić proći pored groba Franje Tuđmana, a da niti ne zastane", kazao je Sanader.

"Nedopustivo je također da predsjednik države kaže kako nismo ratovali s Crnom Gorom, a sutradan se ministar iz te države ispričava Hrvatima za ono što je njegova zemlja učinila jugu Hrvatske", dodao je.

Također je podsjetio kako je HDZ pobijedio prošle godine na parlamentarnim izborima, nakon samo četiri godine vladavine oporbe, rekavši da se "i mnogo veće stranke u Europi ne uspijevaju vratiti nakon samo jednog mandata".

Sanader je rekao i da onima koji znaju prigovarati da se puno insistira na Europi, može poručiti kako je u prvom nacrtu programa HDZ-a (iz 1989.) bilo da je glavni cilj stvaranje hrvatske države i ulazak Hrvatske što je moguće prije u EU, odnosno u Europsku zajednicu, kako se onda zvala.

"A mi upravo tim putem idemo", kazao je Sanader.

Cijeli sabor HDZ-a 10. izborne jedinice koja obuhvaća Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, bio je u najvećem dijelu u znaku Jadranke Kosor, koju su njezine stranačke kolege isticali kao idealnu predsjednicu države.

Tako je predsjednik stranke Sanader pozvao članstvo na "puni angažman idućih dana za HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Jadranku Kosor".

"Ponosni smo na Jadranku i ona je svojim radom do sada dokazala da će biti idealni predsjednik države. Podrugljivo joj govore da je 'majka Tereza', ali mi se time ponosimo, jer ona odlazi nevoljnima gdje drugi neće a mi u HDZ-u vodimo računa o svakom hrvatskom čovjeku", rekao je Sanader.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor zahvalila je predsjedniku HDZ-a što ju je kandidirao za predsjednicu države, kazavši kako je doživjela veliku čast od dva predsjednika HDZ-a - predsjednika Tuđmana 1995. kada ju je pozvao u politiku, a drugi put od predsjednika Sanadera jer ju je predložio za predsjednika države.

Dodala je kako joj je čast što je sudjelovala u podizanju stranke iz pepela, za što je, kako je naglasila, "najzaslužniji predsjednik Ivo Sanader jer je uspio vrlo brzo vratiti na kormilo hrvatske države".

Napomenula je da će, kao predsjednica države, "prije svega braniti hrvatske državne interese. Za razliku od današnjeg predsjednika ja znam tko je rušio Dubrovnik, Stradun i Konavle. Govoriti ću kao predsjednik države - ovo je država Hrvatska, a ne kao što radi aktualni predsjednik koji za Hrvatsku kaže - 'ova zemlja'. Ova zemlja zove se Hrvatska", rekla je Jadranka Kosor.

Na saboru su govorili i ostali visoki HDZ-ovi dužnosnici - Vladimir Šeks, Luka Bebić, Božidar Kalmeta, te Frano Matošić, predsjednik HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, Živko Nenadić predsjednik HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije i Zvone Puljić, predsjednik HDZ-a grada Splita.

Na 2. saboru 10. izborne jedinice HDZ-a nazočno je bilo više tisuća članova i simpatizera HDZ-a koji su nosili transparente s natpisima "Vrijeme je za Jadranku" i sl..

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙