FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 21. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 21. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

SPLIT - U splitskoj konkatedrali sv. Petra danas je zaređen za biskupa mons. Martin Vidović, kojeg je papa Ivan Pavao II. 15. rujna ove godine imenovao nuncijem u Bjelorusiji i naslovnim nadbiskupom drevne Ninske biskupije. Predvoditelj biskupskog ređenja Martina Vidovića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, bio je državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano, a njegovi pomoćnici vrbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Barišić je posebnu dobrodošlicu poželio kardinalu Sodanu, za kojeg je rekao da je najbliži suradnik Svetog Oca, rekavši da se "u njemu danas prepoznaje nazočnost samoga Svetog Oca tom velikom slavlju Crkve u Hrvata". Svečanosti ređenja uz najviše crkvene dostojanstvenike bili su nazočni i visoki državni dužnosnici.

ZAGREB - Na zagrebačkom Prekršajnom sudu u tijeku je saslušanje troje državljana Srbije i Crne Gore, privedenih jučer kada su se fotografirali na Trgu bana Josipa Jelačića sa slikom četničkog vojvode Draže Mihailovića. Prvooptuženi Stevan Vranešević, student arhitekture iz Beograda, dežurnom prekršajnom sucu Robertu Završkom rekao je da je njegov motiv tog čina bio "umjetničke prirode". Naime, Vranešević je rekao da radi na "kratkometražnom filmu koji se bavi nedavnom zabranom ulaska u Hrvatsku Partizanovu košarkašu Milanu Guroviću", koji ima Mihailovićevu tetovažu na ruci. U svom iskazu prekršajnom sucu Vranešević je ustvrdio da "taj čin nema političku pozadinu".

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje postupno će od Nove godine početi uvoditi nove zdravstvene iskaznice na kojima će se nalaziti novi deveteroznamenkasti zdravstveni matični broj osiguranika, što će HZZO-u omogućiti lakše praćenje svih troškova unutar sustava. "Osiguranicima će se iskaznice iz osnovnog i dopunskog osiguranja mijenjati po isteku važenja sadašnjih iskaznica, bez dodatnih troškova", izjavila je Hini pomoćnica direktora HZZO-a Vesna Dulibić. U Hrvatskoj ima 4,4 milijuna zdravstvenih osiguranika, a godišnje se izda više od milijun iskaznica.

ZAGREB - Zakonski prijedlog o zaštiti prirode, koji je Vlada dostavila u saborsku proceduru, predviđa cjelovitu i sustavnu zaštitu prirode i uspostavu informacijskog sustava u zaštiti biološke i prirodne raznolikosti. U Hrvatskoj je zaštićeno oko 9,83 posto državnog teritorija, a prijedlog je da se zaštiti oko 14 posto, što će Hrvatsku svrstati u europske zemlje s primjerenom razinom zaštite prirode. Zakonom se predlaže da strane pravne ili fizičke osobe ne mogu stjecati pravo vlasništva na nekretninama u zaštićenim područjima, osim ako međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

ZAGREB - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu sinoć je održana premijera Marinkovićeve "Glorije", u režiji Božidara Violića. To antologijsko i najznačajnije dramsko ostvarenje suvremene hrvatske književnosti Ranko Marinković je napisao 1954. godine. Praizvedba tog djela bila je na istoj pozornici 1955. godine u režiji Bojana Sutupice a Gloriju je tumačila tadašnja dramska prvakinja Mira Stupica. U Violićevoj predstavi ulogu Glorije tumačila je Olga Pakalović, najmlađa interpretatorica te, kako je kazališna kritika naziva, vrlo zahtjevne uloge. Publika u prepunom HNK-u dugotrajnim je pljeskom ispratila sinoćnje protagoniste.

SPLIT - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u subotu navečer svečano je izvedena obnovljena verzija opere "Lucia di Lammermoor", talijanskog redatelja Gaetana Donizettija, kojom je otvorena ovogodišnja splitska operna sezona. Premijera te opere na sceni splitskog HNK-a izvedena je godine 1999. godine, a budući da je to operno djelo i publika i kritika vrlo dobro prihvatila, odlučeno je vratiti ga na scenu u donekle obnovljenom ruhu. Kao i tada, i sinoćnju izvedbu potpisuju redatelj Krešimir Dolenčić, scenograf Andrej Rehak i kostimografkinja Ana Savić Gecan, no, nov je dirigent Ivan Repušić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙