FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANNAN IZRAZIO VJERU U MIR NA PODRUČJU AFRIČKIH VELIKIH JEZERA

DAR ES SALAM, 19. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Glavni tajnikUjedinjenih naroda Kofi Annan u petak je čelnike afričkih zemalja sresursima bogatog, ali nestabilnog područja Velikih jezera pozvao naprovedbu mirovnog plana koji bi mogao označiti početak "nove ere" zamilijune Afrikanaca.
DAR ES SALAM, 19. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u petak je čelnike afričkih zemalja s resursima bogatog, ali nestabilnog područja Velikih jezera pozvao na provedbu mirovnog plana koji bi mogao označiti početak "nove ere" za milijune Afrikanaca.

Glavni tajnik to je rekao u govoru na početku dvodnevne konferencije koja se održava pod okriljem UN u cilju potvrđivanja nacrta mirovnog plana za trusno područje Ruande, BurUndja i Demokratske Republike Konga.

"Na kocki je ništa manje nego nova era za milijune mukaraca, žena i djece, koji su dosad prošli mnogo toga, shranili previše rođaka i koji od nas očekuju da ne pokleknemo prije ostvarenja ovog cilja", rekao je Annan pred predsjednicima 13 afričkih država.

Prema nacrtu sporazuma koji su u četvrtak odobrili ministri vanjskih poslova zemalja regije, i koji bi trebao biti usvojen na summitu u tanzanijskom Dar Es Salamu, vođe zemalja oko Velikih jezera obvezali bi se na veću prekograničnu suradnju i međusobnu izgradnju povjerenja.

Sporazum predviđa i mjere za razoružanje paravojnih skupina i izgradnju sigurnosnih struktura, što bi bio prvi korak prema završetku desetljetnog nasilja u tom području tijekom kojeg je zbog rata, genocida, gladi i bolesti uzrokovanih kaotičnim stanjem poginulo 3 milijuna ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙