FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalna konferencija "Program Mladi u Hrvatskoj"

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Nacionalnu konferenciju "ProgramMladi u Hrvatskoj" na kojoj će se predstavnici brojnih mladeškihudruga danas i sutra pobliže upoznati s tim programom Europskekomisije (EK) priređuje u Zagrebu Volonterski centar.
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Nacionalnu konferenciju "Program Mladi u Hrvatskoj" na kojoj će se predstavnici brojnih mladeških udruga danas i sutra pobliže upoznati s tim programom Europske komisije (EK) priređuje u Zagrebu Volonterski centar.

Gost na konferenciji Christos Makridis, savjetnik pri izaslanstvu EK u Zagrebu, rekao je da je Program Mladi (Youth Programme) jedan od programa EU-a na području obrazovanja koji mladima iz europskih zemalja pruža mogućnost da se upoznaju i aktivno sudjeluju u izgradnji Europe. "Vi ste Hrvati, ali i Europljani, a ti identiteti nisu u suprotnosti, nego se nadopunjuju", rekao je Makridis.

Predstavnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Branko Medunić istaknuo je da se iz Nacionalnog programa djelovanja za mlade, koji je prihvaćen 2003., nastavlja s provedbom 110 mjera do kraja 2008., najviše putem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstva obitelji. Pozvao je i sudionike konferencije da daju dodatne smjernice u provedbi ciljeva iz Nacionalnog programa.

Predsjednik saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport Davorko Vidović ustvrdio je da je Nacionalnim programom, koji je kompatibilan s programom za mlade EU-a, "mladeška politika u Hrvatskoj dobila pravo građanstva". Sadašnjoj Vladi RH zamjerio je što je ukinula Državni zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži jer se time, smatra, dovodi u pitanje realizacija programa za mlade te je naglasio da je u ovogodišnjem proračunu za to osigurano manje novca nego 2003.

Medunić mu je odgovorio da će se nastaviti ono što je dobro u programu te je napomenuo da je Vlada financijski podržala 34 Kluba za mlade kako bi se mladi što više uključili u život lokalnih i regionalnih zajednica.

Predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs naglasio je da je ova konferencija početak "umrežavanja svih koji se bave aktivnostima vezanima uz mladeške programe" te je predstavio brošuru ministarstva "Program Mladi EU". Predstavnica Ministarstva europskih integracija Jasna Mileta navela je da je velik broj projekata tog ministarstva usmjeren na mlade, poput "EU kviza", izrade Internet stranica na temu EU-a i drugih te da su izdvojili 180.000 kuna za najbolje programe udruga na proljetnom natječaju.

"Program Mladi" Europske komisije pokrenut je 1995. i pruža financijsku pomoć projektima mladih, informiranju, osposobljavanju i stvaranju novih partnerstava u EU, a Hrvatska u njemu sudjeluje kao treća zemlja, što znači da može sudjelovati u tri od ukupno pet akcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙