FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sindikati nezadovoljni prijedlogom porezne reforme

ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Sindikalne središnjice ocijenile sudanas da predložena porezna reforma predviđa samo kozmetičke promjenejer umjesto da se novim poreznim zakonima smanji jaz između bogatih isiromašnih, izvjesno je da će se on još povećati.
ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Sindikalne središnjice ocijenile su danas da predložena porezna reforma predviđa samo kozmetičke promjene jer umjesto da se novim poreznim zakonima smanji jaz između bogatih i siromašnih, izvjesno je da će se on još povećati.

Čelnici sindikalnih središnjica najavili su na konferenciji za novinare da će se oštro usprotiviti prijedlogu reforme na popodnevnoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Prema HDZ-ovoj predizbornoj jamstvenoj kartici, porezna reforma trebala je osigurati jačanje poduzetništva i standarda građana ali to postojeći prijedlog neće omogućiti, smatraju sindikalci.

Oni drže neprihvatljivim ukidanje poreza na dividende jer time Vlada ide na ruku samo bogatima.

"To je pljačka siromašnih u korist bogatih, a umjesto da sankcionira strane tvrtke koje ostvaruju najveću dobit, Vlada ih nagrađuje kako bi lakše prenijeli taj novac u matične države", rekao je čelnik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever smatra da se ukidanjem dividendi neće privući strani kapital, a iz prijedloga reforme ne vidi se ni kako se Vlada namjerava suprotstaviti sivoj ekonomiji.

Sindikati također drže da predloženim izmjenama Zakona o porezu na dohodak najsiromašnije skupine građana neće puno dobiti, iako će to proračun stajati preko 850 milijuna kuna.

Ako se tome dodaju sredstva kojih se država odriče ukidanjem oporezivanja dividendi, proračun će biti smanjen ukupno za preko milijardu kuna, a radnici i većina građana od toga neće imati koristi.

"Ako ta sredstva ne trebaju proračunu, predložit ćemo Vladi da ih namjeni Ministarstvu znanosti za reformu obrazovanja", rekao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Sindikati traže da se neoporezivi dio plaće, umjesto na iznos od 1.600 kuna, izjednači s iznosom najniže plaće prema Kolektivnom ugovoru o visini i iznosu najniže plaće, odnosno na 35 posto od prosječne plaće u prethodnoj godini.

To znači da bi iznos osnovnog osobnog odbitka za ovu godinu bio 1.951 kunu, a iduće bi godine porastao na oko 2.080 kuna.

Sindikalci smatraju da Vlada nije ništa učinila kako bi proširila prihodovnu stranu proračuna, pa će na rashodovnoj strani trebati rezati socijalna prava.

Najavili su da će njihove daljnje akcije ovisiti o projekciji proračuna za iduću godinu, jer će se iz toga moći razabrati Vladina socijalna politika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙