FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BARNIER POZIVA NA JAČE AMERIČKO-EUROPSKE VEZE

PARIZ, 9. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Francuski ministar vanjskihposlova Michel Barnier u utorak je pozvao na davanje novog poticajatransatlantskim vezama kazavši da politički dijalog između EU-a iSAD-a "nije dovoljan".
PARIZ, 9. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier u utorak je pozvao na davanje novog poticaja transatlantskim vezama kazavši da politički dijalog između EU-a i SAD-a "nije dovoljan".

No, Barnier je ponovio francusku kritiku rata u Iraku, istaknuvši da takve krize dovode međunarodno pravo u pitanje.

"Očito je da na političkoj bojišnici dijalog između EU-a i SAD-a nije dovoljan niti je dovoljno regularan", napisao je Barnier u članku naslovljenom "Pismo američkom prijatelju", kojeg je objavio list Le Monde.

"Americi treba sposobna i odgovorna Europa. A Europi treba jaka Amerika koja sudjeluje u svjetskim poslovima, predana je multilateralizmu i uvjerena da svijetu trebaju pravila te da ta pravila svi poštuju", dodao je francuski ministar.

Barnier je pozvao na bolju američko-europsku suradnju kako bi se riješili sukobi u Africi i na Bliskom istoku.

"Aktivirajmo kvartet", kazao je Barnier, misleći na mirovne posrednike na Bliskom istoku - EU, SAD, UN i Rusiju.

"Postoji još mnogo pitanja, mnoge regije mogle imati koristi od našeg dijaloga tako da se ne dogodi drugi Irak, tako da ne bude drugih kriza u kojima će se međunarodno pravo tako duboko preispitivati u svojoj legitimnosti kao i u korisnosti", dodao je francuski ministar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙