FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN proglašava 2005. godinom mikrokredita

NEW YORK, 19. studenog 2004. (Hina/AFP) - Ujedinjeni narodi proglasilisu 2005. međunarodnom godinom mikrokredita, inovativnog financijskogprograma koji bi trebao pomoći siromašnima da se vlastitim snagamaoslobode siromaštva.
NEW YORK, 19. studenog 2004. (Hina/AFP) - Ujedinjeni narodi proglasili su 2005. međunarodnom godinom mikrokredita, inovativnog financijskog programa koji bi trebao pomoći siromašnima da se vlastitim snagama oslobode siromaštva.

Dužnosnici UN-a objavili su početak godine koja će biti usredotočena na mikrokredite kako bi poduzetništvo postalo dostupno što većem broju ljudi širom svijeta.

"Suočavamo se s izazovom uklanjanja prepreka koje ljudima onemogućuju punopravno sudjelovanje u financijskom sektoru", objavio je u pozdravnom govoru glavni tajnik UN-a Kofi Annan. "Zajedno možemo i moramo izgraditi opsežne financijske sektore koji će pomoći ljudima da poboljšaju svoj životni standard", dodao je Annan.

Zamisao o mikrokreditima rođena je 1976. u Bangladešu, a njezin je autor Muhamed Junus, profesor ruralne ekonomije. Ona obuhvaća dodjelu malih zajmova seljacima, potencijalnim poduzetnicima i ostalima koji po tradicionalnim mjerilima kreditne sposobnosti ne bi dobili zajam.

Kritičari su upozorili da taj program obuhvaća tek djelić najsiromašnije svjetske populacije i da se ne hvata u koštac s temeljnim uzrocima siromaštva, ali njegove pristaše tvrde da ulijeva nadu siromašnima koji žele sami sebi pomoći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙